2 min lezen

De 3 geboden van veiligheid op de werkplaats

Veiligheid waarborgen: hoe doe je dat? Het is prioriteit nummer één in een garage, maar hoe zorg je ervoor dat er ook daadwerkelijk veilig gewerkt kan worden?
Vanuit verschillende instanties en kanalen vliegen de regeltjes je om de oren, maar duidelijk is het vaak niet. In dit blog geven we je de 3 geboden van veiligheid op de werkplaats: drie aandachtspunten en kansen die ervoor zorgen dat de veiligheid in jouw garage altijd goed zit.

 

1.    Vermijd gewoontes

Er bestaat een grote kans dat er voor veel veiligheidsrisico’s in jouw werkplaats al een ISO-norm is ingevoerd. Door middel van pictogrammen en tekst wijs je mensen - soms letterlijk - de weg. Neem bijvoorbeeld de wandelroute door de werkplaats. Het doel van zo’n ISO is ervoor zorgen dat iedereen binnen dezelfde lijnen loopt, om zo veilig de werkplaats te doorkruisen. Maar hoe vaak zien we niet dat mensen geneigd zijn (en blijven) om gewoon de kortste en snelste route te nemen? Die gewoonte moet worden doorbroken.

Er moet bewust worden nagedacht over onze handelingen om veiligheid op de werkplaats te garanderen.

Hoe je dit doet? Door meer stil te staan bij de waaromvraag. Waarom zijn bepaalde maatregelen er? Waarom ben je als werkgever wettelijk verplicht zaken op die manier te regelen. Focus in plaats van op het snel afhandelen van iets eens op het kweken van nieuwe gewoontes. Bijvoorbeeld door het geven van trainingen, verbalisaties en vooral door véél herhaling. Maar dan zonder focusverlies natuurlijk.

health-safety-icons-vector-63767_cut

2.    Draag die veiligheidsbril en -handschoenen

In de meeste garages zijn werkschoenen met stalen neuzen verplicht. Deze worden dan ook dagelijks gedragen. Geen gebroken tenen! Handschoenen en veiligheidsbrillen zijn echter niet verplicht en worden, ondanks dat ze overal aanwezig zijn, niet of nauwelijks gebruikt.

Een bril wordt door veel medewerkers als obstructie gezien: het zicht wordt erdoor belemmerd of de bril zit gewoonweg niet lekker. Ook handschoenen zijn niet geliefd. Zeker wanneer een specifieke maat niet op de gebruikelijke plek ligt. Maat niet gevonden? Dan worden de handschoenen niet gedragen.

Draag ze om de veiligheid op de werkplaats te kunnen waarborgen!

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij zowel de werkgever als de werknemer. Een ongeval zit namelijk in een klein hoekje. En wanneer dat ongeluk voorkomen had kunnen worden door het dragen van een veiligheidsbril of een paar handschoenen zal de verzekering zeker poolshoogte komen nemen.

3.    Neem de tijd

Tijd is geld, dat weten we allemaal. We hebben het er ook maar druk mee. Onze agenda’s lopen over, zowel professioneel als privé. Onze afspraken voor de week worden op maandag al vastgelegd en loopt er dan iets uit, dan loopt alles over. Het gevaar is dan dat er dingen afgeraffeld worden. Een risico!

De veiligheid waarborgen is belangrijker dan tijd: overhaasten is gevaarlijk.

Dit zien we vaak gebeuren bij de wat kleinere en flexibelere garages waar men nogal eens voor onverwachtse gebeurtenissen komen te staan die ‘even tussendoor’ afgehandeld moeten worden. Grotere bedrijven of merkgarages werken vaker volgens een vast schema met vaste tijdseenheden. Neem daar een voorbeeld aan!

Gratis tips en tricks over veiligheid

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de veiligheid op de werkplaats te waarborgen? Of hoe je de gezondheid van je medewerkers positief kunt beïnvloeden? Voor vragen over veiligheid kun je terecht bij onze specialisten.

Je kunt natuurlijk ook onze gratis whitepaper downloaden, waarin we concrete tips én tricks geven over veiligheid in de werkplaats. Download 'm hier:

DOWNLOAD Whitepaper