De airco in de auto zelf reinigen, verstandig of niet?

Heb je last van stank uit de ventilatieroosters van je auto als je de airco aanzet? Dat heeft maar één oorzaak: opgehoopte schimmels en bacteriën in het aircosysteem. Door de werking van het aircosysteem is het optreden van deze vervuiling niet te voorkomen. Met airco reiniging kun je echter wel vermijden dat de vervuiling dusdanig optreedt dat het tot nare luchtjes leidt en zelfs verkoudheid of allergieën kan veroorzaken. Maar is het slim of de airco zelf te reinigen, of kun je dit beter door een gespecialiseerde partij laten doen?

 

hoe weet ik met welk reinigingsmiddel ik het best zelf de airco kan reinigen?

Er zijn veel producten beschikbaar met het label ‘airco reiniger’ waarmee je zelf de airco zou kunnen reinigen. Maar aan dit soort middelen kleven over het algemeen twee nadelen:

  1. Sommige van deze producten hebben misschien wel het etiket ‘airco reiniger’ maar zijn eigenlijk slechts geurmiddelen die helpen om de stank in de auto te verbloemen, maar het probleem — de aanwezigheid van schimmels en bacteriën — niet aanpakken en oplossen.

  2. De producten die de schimmels en bacteriën wel onschadelijk maken, bevatten vaak een biocide. Dit is een gif die de schimmels en bacteriën doodt, maar het is ook schadelijk voor uw gezondheid. Bovendien zijn deze middelen wel efficiënt in het doden van de micro-organismen, maar pakken het bron niet bij de probleem aan — de vervuilde verdamper, pollenfilter en aangrenzende kanalen. Hierdoor keren de problemen relatief snel weer terug.

 

hoe kies ik een onschadelijke reinigingsmethode om de airco te reinigen en wat zijn de kosten?

Zoals gezegd pakken de airco reinigingsmiddelen die je als particulier kunt kopen de kern van het probleem niet aan, waardoor je voor even van de problemen af bent maar de klachten op korte termijn weer terugkeren.

In onze ogen is het reinigen van het airco systeem specialistisch werk, dus daarom adviseren we ook om de niet zelf de airco te reinigen maar hier een specialist voor aan te haken. In de basis zijn er vier verschillende methoden die door garages gebruikt worden om de airco’s van hun klanten te reinigen:

  • Reiniging op basis van ozon
  • Reiniging op basis van gas
  • Reiniging op basis van schuim
  • Reiniging op basis van vloeistof

Maar wat is de meest effectieve en efficiënte methode om de airco te reinigen? En wat zijn de kosten? In deze vergelijkingssheet duiken we dieper in op de verschillende reinigingsmethoden en vergelijken we ze op het gebied van prijs, tijdsduur, gezondheidsrisico en effectiviteit. Download de vergelijkingssheet en ontdek welke methode je het best kunt toepassen voor een optimaal resultaat.

New call-to-action

Onderwerpen: Automotive

Geplaatst door Leon Mooibroek op 6 november 2019

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen