2 min lezen

De 5 belangrijkste klachten van klanten die wijzen op motorproblemen

De kans is groot dat ook bij u in de werkplaats veel auto’s binnenkomen met motorproblemen. In het ene geval is direct duidelijk wat het probleem is en in het andere geval is een uitgebreide diagnose nodig. Is vermogensverlies van de auto het probleem? Ontdek dan in onze gratis hulpgids hoe u bij dit probleem snel de juiste diagnose stelt.

Geeft de auto een foutmelding of brandt het motorstoringslampje? In dit blog bespreken we de belangrijkste klachten van klanten die wijzen op problemen in de motor — zodat u sneller de juiste diagnose kunt stellen en uw klanten optimaal kunt helpen. Lees dus vooral verder en help uw klanten weer veilig de weg op!

road-man-broken-car-6078.jpg

1. Haperende ontsteking van de motor

Wanneer een klant klaagt over een haperende ontsteking van de motor onderscheiden we twee mogelijkheden: de auto/motor start niet of de auto/motor slaat niet aan. Wanneer de motor niet aanslaat kan dat twee oorzaken hebben:

 • De startmotor gaat niet rond waardoor de auto niet aanslaat.
  Dit wordt met name veroorzaakt door een defecte startmotor, een lege accu of het ontbreken van de aansturing naar de startmotor.
 • De startmotor gaat wel rond, maar de auto slaat niet aan.
  Wanneer dit het geval is moet u vooral kijken of een van de voorwaarden die nodig is om de auto te laten lopen ontbreekt. Deze voorwaarden zijn: brandstof, lucht, ontsteking of de juiste mengselverhouding brandstof en lucht. Een reden waarom de voorwaarden niet optimaal werken kan zijn omdat de vervuiling in de motor te ernstig is, waardoor bijvoorbeeld de luchttoevoer (van de filter of de egr klep) niet meer optimaal doorstroomt. 

2. Motor heeft onregelmatig stationair toerental

Klachten over een motor die een stationair onregelmatig toerental vertoont kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Ontregelde mengverhouding
 • Vervuilde of onjuist afgestelde bougies
 • Onjuist ontstekingstijdstip
 • De motor zuigt valse lucht aan
 • Onjuiste speling van egr klep — bijvoorbeeld door vervuiling

3. Foutmelding auto

Een foutmelding in de auto geeft, in dit geval, een storing in de motor aan. Een dergelijke foutmelding in de auto betekent niet altijd dat het ook de oorzaak van de storing is, maar het geeft wel een richting om de storing te onderzoeken. Uw deskundigheid als monteur is in de diagnose dus minstens zo belangrijk.

Uw kennis bepaalt namelijk uiteindelijk welke diagnose u aan de foutmelding van de auto koppelt — en hoe u het probleem voor uw klant oplost.

Check-Engine-Light-On.jpg4. Motorstoringslampje brandt

Wanneer het motorstoringslampje brandt spreekt het voor zich dat er iets met de motor aan de hand is. Specifieker gezegd is er een storing in het motormanagementsysteem. Uitleesapparatuur geeft uitsluitsel over het precieze probleem en de reden waarom het motorstoringslampje brandt.

5. Vermogensverlies van de auto

De laatste klacht die wijst op motorproblemen is vermogensverlies bij de auto. Een klant klaagt bijvoorbeeld over het verliezen van vermogen op de snelweg, onvoldoende trekkracht, moeite met optrekken, een schommelend toerental of een schokkende motor tijdens het accelereren.

Hoe komt het dat vermogensverlies bij direct ingespoten benzinemotoren steeds vaker voorkomt? Wat zijn de oorzaken van deze klachten? En wat kunt u doen om dit probleem snel — door de juiste diagnose te stellen — en binnen budget op te lossen?

Tientallen garagehouders stelden precies dezelfde vragen. Daarom schreven we een gratis hulpgids, zodat we samen ervoor kunnen zorgen dat uw klanten weer veilig op weg kunnen. Download de gids hier!

New Call-to-action