3 min lezen

Afgekeurd door de deeltjesteller? Met deze 5 tips houd je grip op je planning

In jouw garagebedrijf wil je een strakke en tegelijkertijd een haalbare planning. Dat is broodnodig, voor tevreden klanten en om medewerkers gemotiveerd te houden. De deeltjesteller heeft het ondertussen wel weer ingewikkelder gemaakt om dieselauto’s door de APK-keuring te krijgen. Als een dieselauto niet door de keuring komt, heeft dit namelijk direct gevolgen voor je werkschema's. We hebben 5 tips voor je om hier slim en efficiënt mee om te gaan.

Tip 1: Voorkom halve oplossingen 

De deeltjesteller geeft een te hoge waarde en de dieselauto van jouw klant komt niet meteen door de keuring. Auto afgekeurd. Wat nu? De snelste oplossing is zeker niet altijd de beste. Garages kiezen vaak voor het eenvoudigweg vervangen van het roetfilter, in de hoop dan wel goed door de deeltjestest te komen. Dit is alleen wel een dure operatie. Het vervangende onderdeel kost de klant veel geld, 1000 tot 2000 euro zelfs met een beetje pech.

Bovendien is het roetfilter vaak niet de enige oorzaak van een te hoge roetuitstoot en moet er meer gebeuren om de auto weer de weg op te krijgen. Daarom is reinigen vaak een beter alternatief. Een gereinigd roetfilter functioneert weer als nieuw en is voordeliger voor de klant. 

Tip 2: Schakel over op interne reiniging

Nu zijn er verschillende manieren om roetfilters te reinigen. Eén van de manieren is het demonteren van het onderdeel, om het vervolgens naar een gespecialiseerd bedrijf te sturen voor de reiniging. Hierbij ben je alleen wel afhankelijk van de planning van dat andere bedrijf. Terwijl je juist grip wil houden op je eigen werkplaatsplanning. Daarnaast kost het heen en weer sturen van het roetfilter alleen maar extra tijd. Daarom is interne reiniging van het roetfilter, gewoon in de werkplaats, een veel beter idee.  Dat kan zonder demontage van het onderdeel. Je spuit reinigingsvloeistof met een drukbeker in het roetfilter. Na het inspuiten van de vloeistof moet het roetfilter geregenereerd worden en moet er een proefrit gemaakt worden. Na het resetten van de computer van de auto functioneert het roetfilter weer als nieuw.

IMG_2220

Interne DPF reiniging is eenvoudig door jouzelf en je monteurs uit te voeren. Onze specialisten leggen je graag uit hoe de reiniging zelf toe te passen. Vraag hier vrijblijvend een demo aan en ervaar zelf de voordelen.

Tip 3: Kijk verder dan het filter

De interne reiniging van het roetfilter kun je eenvoudig combineren met reiniging van het gehele brandstofsysteem. Dit doe je door niet alleen in het roetfilter, maar ook in de tank een specifieke reinigingsvloeistof toe te dienen. Je reinigt het hele motorsysteem, van injectoren tot uitlaat, tijdens het daaropvolgende ritje. Over efficiënte oplossingen gesproken…

Tip 4: Praat met je klant

Waarom poets je je tanden elke dag? Omdat je niet elke drie maanden naar de tandarts wil voor een reparatie aan je gebit. Een verstandige eigenaar gaat op eenzelfde zorgvuldige manier om met z’n auto. Toch zijn lang niet al je klanten even secuur in hun garagebezoekjes voor een grote of kleine beurt. Praat met je klant: 

  • Over nut en noodzaak van preventief onderhoud aan hun trouwe vierwieler.
  • Daar hoort ook de boodschap bij over de roetfilter, en hoe je voorkomt dat deze verstopt raakt.
  • Leg uit dat je af en toe een langere rit moet maken, zodat de auto goed op bedrijfstemperatuur komt. Dit is goed voor de motor en ook voor de levensduur van het roetfilter. Vooral klanten die veel in de file staan of alleen korte stukjes rijden, zou je dit moeten vertellen.

Roet in filter

Tip 5: Ga op zoek naar meer informatie

De deeltjesteller is een nieuwkomer, en ook problemen met verstopte roetfilters kennen we alleen vanaf recentere bouwjaren van dieselauto’s. De kennis over regeneratie in motorsystemen is ook nieuw, maar groeit wel. Door je er meer in te verdiepen, herken je slecht functionerende roetfilters misschien eerder. En kun je sneller aan de slag met oplossingen.

Op zoek naar meer tips over hoe je dieselauto's zo vlot mogelijk door de keuring krijgt en hoe roetfilterreiniging hierbij kan helpen. Lees dan ons nieuwste whitepaper over vlotte autokeuringen

Vraag Whitepaper aan

 

3-1

VERHOOG VANDAAG JOUW SERVICE TEGEN LAGERE KOSTEN!

Kom je in de werkplaats klepvervuiling tegen of werd een auto afgekeurd tijdens de jaarlijkse keuring door de deeltjesteller? Onze specialisten leggen je graag uit hoe de reiniging zelf toe te passen.