3 min lezen

De airco van mijn auto stinkt: de meest efficiënte oplossing

Heb je last van een muffe lucht of extreme geurhinder in de auto zodra je de airco aanzet? Geen pretje, want de airco mag dan wel verkoeling opleveren, fris is een stinkende airco zeker niet. Wat is de oorzaak van deze stank? En wat is de meest efficiënte oplossing als de airco van je auto stinkt?

Een vervuild systeem is de boosdoener van een stinkende airco

Eén van de prettige eigenschappen van de airco is dat het systeem vocht onttrekt uit de ruimte. Hierdoor voelt de lucht aangenaam koel aan en beslaan bijvoorbeeld de ramen in de winter minder snel. Het feit dat het systeem door condensvorming continu vochtig is, is echter ook een nadeel.

De airco is hierdoor namelijk een broedplaats voor schimmels en bacteriën en na verloop van tijd neemt deze vervuiling alleen maar toe. Het is dus geen wonder dat een vervuild aircosysteem de meest voorkomende oorzaak is van stank in de auto.  

Een vervuilde airco heeft echter nog meer nadelen. De vervuiling zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van de lucht die de auto wordt ingeblazen sterk vermindert en de bacteriën en schimmels zijn ook nadelig voor je gezondheid. Verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen, benauwdheid en een grieperig gevoel zijn veel voorkomende klachten op het moment dat er sprake is van een vervuilde airco.

Hoe voorkom je dat de airco stinkt?

Voor een vervuilde airco is eigenlijk maar één oplossing: het systeem laten reinigen. Daar zijn verschillende methoden voor:

1. Ozon reiniging
Een ozon reiniging reinigt niet alleen de airco, maar het complete interieur van de auto. De behandeling verwijdert nare geuren grondig en doodt schimmels en bacteriën, maar de fysieke vervuiling — de aanhechting op de verdamper en de pollenfilter — is met deze methode niet weg.

Hierdoor keren de klachten relatief snel terug. Bovendien moet de auto goed luchten na behandeling, want het inademen van hoge concentraties is gevaarlijk voor je gezondheid. In vergelijking met alternatieven is het het ook een relatief dure methode en de behandeling duurt lang (minimaal 24 uur) omdat de auto dus moet luchten.

2. Gas reiniging
Een airco reiniging op basis van gas is gelijkwaardig aan een ozon reiniging, alleen is het minder krachtig. Een vernevelapparaat of spuitbus verspreid het gas in het interieur om nare luchtjes te verwijderen. Het doodt, net als bij een ozonbehandeling, de schimmels en bacteriën wel, maar verwijdert de aanhechting niet.

3. Reiniging op basis van schuim
Schuimreiniging pakt het probleem wel direct bij de bron aan. Het middel wordt rechtstreeks op de verdamper toegepast. Het schuim is echter te dik om door het zeer fijne raster van de verdamper heen te komen. Hierdoor is er slechts kortstondig sprake van een frisse geur in de auto. Ook bij deze methode wordt het daadwerkelijk probleem niet bij de bron opgelost. De effectiviteit is daardoor minimaal.

4. Reiniging op basis van vloeistof
Ook reinigingsmiddelen op basis van vloeistof worden direct op de verdamper toegepast. Door de dunne substantie en het feit dat de verdamper op hoge druk wordt doorgespoeld, verdwijnt al het vuil én de aanhechting. Een voorbeeld van deze reinigingsmethode is airco well®. Airco Well wordt als volgt toegepast in de auto:

 

Wat is de meest efficiënte reinigingsmethode ALS DE AIRCO VAN DE AUTO STINKT?

Aircoreiniging op basis van vloeistof verwijdert al het vuil én de aanhechting, wat het de meest efficiënte oplossing voor een vervuilde airco maakt. Hoewel vervuiling van het aircosysteem niet is tegen te gaan, heb je wel langer profijt van een schone rijomgeving omdat het probleem met deze methode bij de bron wordt aangepakt.

Als je last hebt van een muffe geur in de auto, is de vervuiling al dusdanig dat je eigenlijk te laat bent. Laat het systeem daarom jaarlijks reinigen, zodat je er zeker van bent dat je schone, gezonde lucht inademt.

Ben je nieuwsgierig of je op dit moment in een schone omgeving rijdt? Onze quiz kan hier inzicht in geven. Doe de quiz hier.

Wil je alles nog eens rustig nalezen en vergelijken? Download dan hieronder de vergelijkingssheet waar je de pro's en contra's van de verschillende reinigingsmethodes nog eens schematisch opgelijst vindt. Een oplossing voor jouw probleem gevonden? Klik dan meteen onderaan de sheet om een werkplaats in je buurt te vinden.

New call-to-action

Aircoreinging demo

Vraag een airco reiniging aan

Wil je graag je airco systeem laten reinigen door een professional in jouw buurt? Klik dan op onderstaande button om opnieuw van gezonde lucht in je auto te genieten.