Ziek worden door de airco in de auto, kan dat?

Er bestaat geen twijfel over mogelijk dat de airco in de auto enorm veel comfort biedt, zeker tijdens snikhete zomerdagen. Eigenlijk kunnen we wel stellen dat we niet meer zonder kunnen. Desondanks vragen veel mensen zich af of ze ziek kunnen worden van de airco. Waar komen anders die verkoudheidsklachten midden in de zomer vandaan? Is het leggen van die link echter wel terecht? Met andere woorden: heeft de airco nadelige gevolgen voor je gezondheid? In dit blog lees je het antwoord.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: nee, écht ziek kan je niet worden van de airco in de auto. Maar het kan wel degelijk nadelig zijn voor uw gezondheid. En dat heeft niet alleen te maken met het te koud instellen van de airco en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Misschien denk je nu: ik kan er niet ziek van worden, maar het is mogelijk wel nadelig voor mijn gezondheid: hoe zit dat? Laat me toe om deze uitspraak te verduidelijken.

Bacteriën en schimmels

Hoe je het ook went of keert: de airco in de auto raakt na verloop van tijd vervuild. In principe filteren de filters in het aircosysteem de buitenlucht, maar bij onvoldoende airco onderhoud en een gebrek aan reiniging hopen deze stoffen zich in het systeem op. Bovendien is de airco een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Het resultaat? Ernstige vervuiling. Het gevolg is een verminderde luchtkwaliteit (de lucht in de auto kan tot vijf keer vuiler zijn dan de buitenlucht) en dat kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten.

 

De meest voorkomende gezondheidsklachten

De volgende klachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco: verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, benauwdheid, vermoeidheid, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen en een toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.

Sterker nog, het gezondheidsrisico ligt voor mensen met allergieën hoger dan voor de gemiddelde mens. Zij zijn extra gevoelig voor het optreden van vervuiling en zullen de nadelige gevolgen sneller merken. Denk bijvoorbeeld aan niet goed kunnen ademen, benauwdheid en niezen. De oorzaak zoeken ze vaak ergens anders, terwijl in veel gevallen de airco de boosdoener is.


Onvoldoende onderhoud

Eigenlijk is er maar één reden aan te wijzen voor deze klachten: onvoldoende onderhoud. Want dat vervuiling in het systeem ontstaat, dat kun je niet voorkomen. Je hebt echter wel in de hand in hoeverre het systeem vervuilt. Laat je de airco jaarlijks reinigen, dan krijgen schimmels en bacteriën geen vrij spel en ben jij er zeker van dat je schone lucht inademt.

Kortom, ziek kun je van de airco in de auto niet worden, maar het kan wel degelijk nadelig zijn voor je gezondheid. Echter maakt niet de airconditioning zelf, maar de manier waarop we er zorg voor dragen ons ziek.

Weet jij eigenlijk hoe gezond de omgeving is waarin jij rijdt? Of je je iedere dag blootstelt aan schimmels en bacteriën, of juist niet? Deze quiz geeft je hier inzicht in. Aan de hand van 10 korte vragen kom je erachter of je schone lucht inademt.

Doe de quiz hier:

New call-to-action

Geplaatst door Frédéric Reul op 9 oktober 2019

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen