3 min lezen

Hoe weet ik of mijn airco vervuild is?

Studies wijzen uit dat er op elke 50 wagens 32 rondrijden met een vervuild aircosysteem. Slechts in 2 van die 32 gevallen zal de airco ook daadwerkelijk gaan stinken. In alle andere gevallen heb je als inzittende in eerste instantie dus helaas weinig indicaties van een eventuele vervuiling. Meestal is de eerste aanwijzing van vervuiling meteen een irritatie of zelfs een ziektesymptoom. En dan nog wordt er slechts zelden een link gelegd met het aircosysteem van de auto als oorzaak van de symptomen. Dat is nu verleden tijd. Door revolutionaire innovaties binnen de automotive sector is jouw garage nu in staat met een eenvoudig toestel te meten of je aircosysteem vervuild is, dan wel in welke mate. Dit lichten we even toe.

acclimatisatie autoTegenwoordig is het aircosysteem een manusje-van-alles. De tijd dat een auto ofwel koele ofwel warme lucht blies is al lang voorbij. Tegenwoordig zijn de meeste auto's voorzien van een klimaatcontrolesysteem waar je gewoon de gewenste binnentemperatuur ingeeft. Dus naast verkoeling in de zomer zorgt de airco onder andere ook voor de ontwaseming van aangedampte ramen in de winter en de aangename sfeer in de cockpit. Hierdoor werkt het systeem dus eigenlijk het hele jaar door. Wie hard werkt moet ook goed verzorgd worden. Toch is dit waar het schoentje knelt. Het is nog steeds geen reflex om tijdens elk jaarlijks onderhoud gelijk ook de airco een grote beurt te geven. Nochtans is dit een must, wil je in een gezonde omgeving rondrijden. De condens op de verdamper in combinatie met de warmte van de motor en het vuil dat de pollenfilter voor jou uit de lucht haalt vooraleer de buitenlucht in de auto te blazen, vormen immers de ideale leefplaats voor een aantal schimmels en bacteriën. Ze zijn onzichtbaar en in veel gevallen ook geurloos, maar niet zonder gevaar.

Wie al gevoelig is voor huid- of luchtwegenirritaties loopt uiteraard het meeste gevaar en ook wie astma heeft, is extra vatbaar voor vervuiling van het aircosysteem. Maar zelfs wie in topvorm verkeert is niet volledig zonder risico. Oog- huid- of luchtwegenirritaties, verhoogde gevoeligheid voor allergieën, verkoudheid en zelfs longontsteking zijn mogelijke gevolgen van een vervuild luchtcirculatiesysteem. In een tijd waarin gezondheid het allerbelangrijkste goed is en bovenaan de prioriteitenlijst staan op het wereldtoneel zou een dergelijk risico geen bekommernis mogen zijn. Meer weten over welke vervuiling kan optreden in een aircosysteem en wat dat doet met jouw lichaam? Lees het hier.

Wanneer laat ik best de airco nakijken of reinigen?

pexels-dominika-roseclay-1252500

Tot voor kort was het niet mogelijk je auto te controleren op eventuele vervuiling. Wanneer je voor een controle van het aircosysteem naar de garage ging, werd deze standaard gewoon gereinigd, wat natuurlijk een prijskaartje draagt. Maar een nieuwe,  revolutionaire sensor brengt hier nu verandering in. Voortaan kan eerst gemeten worden of de airco nog veilig is, dan wel effectief een risico inhoudt en dus gereinigd moet worden en dit in slechts enkele minuten. De monteur van je vertrouwde garage zet de sensor ‘plug and play’-gewijs op de blazers van je aircosysteem en zet de airco aan. De sensor leest in slechts drie minuten alle waarden uit en geeft je achteraf nog een gedetailleerd rapport mee.

Eigenlijk is één meting met al dan niet daaropvolgende onderhoudsbeurt per jaar het absolute minimum. Logischerwijs laat je dus best tijdens het jaarlijks nazicht van je auto standaard ook de airco meten, reinigen en desinfecteren. Zo hoef je niet nog eens extra naar je garage te gaan. Let wel steeds op dat je je airco 'nat' laat reinigen. Reinigingen waar geen desinfecterende vloeistof aan te pas komt, zoals bijvoorbeeld een ozonreiniging, zijn onvoldoende om alle vervuiling weg te krijgen. De bacteriën en schimmels die achterblijven zullen zich in geen tijd weer vermenigvuldigen.

Daarnaast moet elk jaar ook de pollenfilter vervangen worden en om de twee jaar de verdamper gereinigd. Leg je veel kilometers af of plan je met de auto op reis te gaan, dan zijn ook bijkomende controles meer dan aangeraden. Ga bijvoorbeeld eens langs voor een meting van het aircosysteem in het voorjaar, net voor de eerste warmte, of enkele dagen voor je op reis vertrekt. De winter brengt immers veel opspattend vuil en strooizout met zich mee. Zo zijn jij en je gezin zeker dat jullie in een gezonde omgeving de kilometers naar het zuiden kunnen trotseren. Ga vervolgens ook bij de terugkomst of ten laatste zeker voor de eerste koudeprik even langs bij de garage om de gegevens van je airco te laten uitlezen en indien nodig het systeem te reinigen. Het voorjaar en de zomer zijn immers de piekmomenten van de pollen en de insecten. Ook deze kunnen een enorme aanslag vormen op de pollenfilter van de airco in je auto.

Een volwassen mens ademt per tien minuten in de auto meer dan 70 liter lucht in. Zorg er voor dat elke liter ervan gezond is.

Benieuwd naar de gezondheid van jouw aircosysteem? Maak nu een afspraak voor een meting bij een garage in de buurt of laat een monteur naar je toekomen, waar je ook bent!

Maak nu een afspraak