3 min lezen

Een vervuilde airco: probleem, oorzaak en de beste oplossing

Een goed werkende airco in de auto is voor klanten tegenwoordig een belangrijke factor voor rijcomfort. Desondanks zijn ze zich niet bewust van mogelijke vervuiling in het aircosysteem en de zeer nadelige gevolgen daarvan. In dit gat kunt u eenvoudig springen door gericht airco advies te geven. Hierdoor verhoogt u niet alleen de klanttevredenheid maar genereert u ook meer omzet uit aftersales. Welke problemen kan een vervuilde airco bijvoorbeeld opleveren? Wat zijn de oorzaken? En hoe lost u het op een effectieve manier op?

Veel voorkomende problemen die door een vervuilde airco veroorzaakt worden

Een vervuilde airco kan de oorzaak zijn van meerdere problemen die uw klant mogelijk ondervindt:

  • Gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel en geïrriteerde luchtwegen.
  • Snel beslagen ramen
  • Extreme geurklachten
  • Vervelende bijgeluiden
  • Een doorgebrande ventilatiemotor

Uit onderzoek blijkt dat bestuurders met een allergie of hooikoorts bij een vervuilde airco zo’n 33% meer kans hebben op een ongeluk dan niet allergische bestuurders. Bovendien is de lucht in de auto vaak tot vijf keer vuiler dan de buitenlucht als er geen regelmatig onderhoud aan de airco plaatsvindt. U kunt zich voorstellen dat een vervuilde airco mogelijk ernstige gevolgen heeft en bovendien niet optimaal is voor de gezondheid van bestuurders en inzittenden.

Wat zijn de oorzaken van een vervuilde airco?

1. VERONTREINIGING VAN POLLENFILTER, POLLENFILTERBEHUIZING EN AANGRENZENDE KANALEN

Het pollenfilter van de airco zorgt ervoor dat de vervuiling in de buitenlucht, zoals pollen, bacteriën, schimmelsporen en mirco-organismen, niet in het interieur van de auto komen. Na ongeveer 30.000 kilometer is het filter vuil en moet het vervangen worden, in de praktijk gebeurt dit bij een grote onderhoudsbeurt.

Gebeurt dit niet, omdat klanten er bijvoorbeeld op willen besparen, dan kan dit schade aan het aircosysteem opleveren, bijvoorbeeld een defecte ventilatiemotor, waardoor de airco het uiteindelijk niet meer doet en de reparatiekosten hoger zullen uitvallen.

Niet alleen het pollenfilter zelf raakt vervuild, maar ook de pollenfilterbehuizing en de aangrenzende verluchtingskanalen. Wanneer het pollenfilter wordt vervangen, maar de behuizing en de omringende kanalen niet gereinigd worden, dan is de kans groot dat dezelfde problemen blijven bestaan of sneller terugkeren.

Airco_pollenfilter_in_auto_vuil.jpg

2. EEN VERVUILDE VERDAMPER

De verdamper maakt deel uit van het aircosysteem en is het algemeen ingebouwd in het dashboard. Deze moeilijk toegankelijke plek is donker en vouchtig. Hiermee is het de ideale voedingsbodem voor het ontstaan van bacteriën, schimmels en andere mirco-organismen, omdat vuildeeltjes uit de lucht blijven plakken op de lamellen van de verdamper. Deze ongewenste stoffen komen vervolgens via het aircosysteem in de gehele auto terecht en dat kan leiden tot allergische reacties en een onaangename geur.

De beste oplossing voor een vervuilde airco

Het is een feit dat het pollenfilter regelmatig vervangen moet worden, maar over het algemeen wordt tijdens de pollenfilterwissel niet gekeken naar de verontreinigingstoestand van de pollenfilterbehuizing en de aangrenzende kanalen. Terwijl de pollenfilteromgeving ook een broedplaats is voor mirco-organismen, schimmels en bacteriën. Door deze omgeving niet te reinigen is de kans groot dat, ondanks de pollenfilterwissel, schadelijke stoffen het interieur bereiken. De reiniging van de pollenfilteromgeving is een eenvoudige oplossing die zonder extra noemenswaardige arbeidstijd toegepast kan worden, maar die desondanks vaak over het hoofd wordt gezien.

Door de pollenfilteromgeving schoon te houden zal de verdamper niet of minder snel vervuild raken. Wanneer deze toch vervuild raakt en er ernstige klachten zoals bijvoorbeeld sterke geurhinder volgen, dan bestaat daar ook een effectieve oplossing voor.

HET REINIGEN VAN POLLENFILTERBEHUIZING EN AANGRENZENDE KANALEN

Het reinigen van de pollenfilterbehuizing en de aangrenzende luchtkanalen kan door middel van een effectief, milieuvriendelijk en veilig reinigingsmiddel. Dit speciaal ontwikkelde reinigingsmiddel reinigt, desinfecteert en vertraagt de nieuwe aangroei van micro-organismen (bv. schimmels en bacteriën), waardoor het hele aircosysteem minder snel vervuild raakt met alle gevolgen van dien.

Airco_181_e-mail_Mar2016_achtergrond.jpg

HET REINIGEN VAN DE VERDAMPER

Door de verdamper op regelmatige basis te reinigen met een effectief reinigingsmiddel worden micro-organismen verwijderd, waardoor de luchtkwaliteit in de auto verbetert en onaangename geuren verleden tijd zijn.

Wat is de meerwaarde van het reinigen van de airco?

Zoals gezegd is de klant zich over het algemeen totaal niet bewust van vervuiling van de airco en de mogelijke gevolgen. Terwijl een vervuilde airco een duidelijk probleem is met gevaar voor de gezondheid en veiligheid van bestuurders en inzittenden. Denkt u bovendien niet dat uw klanten in een schone, gezonde omgeving willen rijden? Door niet alleen het pollenfilter te wisselen, maar het aircosysteem ook extra te reinigen voorkomt u preventief de mogelijke gevolgen van een vervuilde airco en mogelijk ook schade op de lange termijn, wat wél voor hoge reparatiekosten kan zorgen. De klant blij, u blij.

Meer omzet door gericht airco advies

En dat niet alleen, gericht airco advies levert u, buiten tevreden klanten, ook meer omzet uit aftersales op. Het reinigen van de pollenfilterbehuizing en aangrenzende kanalen is bijvoorbeeld een kans om de omzet per onderhousbeurt te verhogen. Er zijn nog andere mogelijkheden om meer omzet uit airco onderhoud te halen, die hebben wij gebundeld in een ebook.

New Call-to-action