1 min lezen

TUNAP draagt opnieuw een steentje bij aan de circulaire economie

Elk jaar opnieuw ontwikkelt TUNAP duurzame concepten voor haar ingrediënten, product verpakkingen en toepassingen. We zijn dan ook heel trots dat we ook dit jaar opnieuw een belangrijke stap kunnen nemen in de circulaire economie door alle doppen van de verpakkingen van ons eigen TUNAP merk te vervangen door PCR caps.

PCR staat voor Post Consumer Recycling en identificeert zich als materialen gemaakt van gerecycled plastic. Huishoudelijk en commercieel afval wordt zo omgevormd tot kwaliteitsvolle caps! Momenteel wordt er wereldwijd op deze manier één derde van het plastic afval omgevormd tot nieuwe producten.

Van gerecycled afval tot kwaliteitsvol product

Duurzaamheid zit in ons TUNAP-DNA en het is voor ons dan ook heel belangrijk om bij te dragen tot een circulaire economie. Daarom introduceren wij onze nieuwe grijze gerecyclede cap. Maar waarom is deze grijs? We kennen vooral de zwarte of gekleurde caps.

Het verzamelde plastic wordt gewassen en gereduceerd in grootte in het afvalcentrum zodat er kleurrijke polypropyleen (PP) vlokken ontstaan. Deze worden omgesmolten en verwerkt tot korrels, die uiteindelijk een grijze kleur krijgen. Wij hebben uitdrukkelijk voor grijs gerecycled materiaal gekozen omwille van volgende 3 redenen:

  • De grijze dop vertoont de minste kleurafwijkingen en past daarom heel goed bij het design van ons eigen huismerk.
  • Doordat we geen kleurstoffen gebruiken, kunnen we de kostprijs lager houden.
  • Het belangrijkste argument voor de grijze kleur is echter de mogelijkheid tot recyclen. Zwarte kunststoffen zijn moeilijk tot zelfs niet te recyclen tijdens het sorteerproces in het afvalcentrum. Deze zwarte kunststoffen komen dan ook meestal terecht in de thermische recycling. Hier worden ze verbrand en dragen niet bij aan de circulaire economie.
 
Grijs is het nieuwe groen

Het recyclen van plastic afval en het besparen van nieuw plastic zijn perfecte bouwstenen om de missie van TUNAP te vervullen. De nieuwe dop is niet alleen gemaakt van gerecycled plastic, maar kan ook weer worden hergebruikt.

TUNAP is enorm trots om in 2022, 22 ton nieuw plastic te kunnen besparen door alleen onze PCR-cap te gebruiken.

Scale pcr cap-1