Autogordel smeren: essentieel voor de veiligheid


De autogordel is een essentieel onderdeel van de auto, een goed functionerende gordel waarborgt namelijk de veiligheid van alle inzittenden. Daarom is het ook belangrijk op de lijst van de autokeuring, je komt de keuring (terecht) niet door met een defecte gordel.

Na verloop van tijd kan een gordel echter wel stug gaan lopen, dit is bijna onvermijdelijk. Hij rolt niet meer goed op en de haartjes op de stof staan recht, dit kan voor een veiligheidsissue zorgen bij een botsing of abrupt stoppen. Op die momenten heb je liever een strakke gordel die op het juiste moment blokkeert. Maar hoe komt dit slap te hangen en wat kan je als garagebedrijf doen? De autogordel op tijd droogsmeren.

blur-car-caution-dash-163945

Wat gebeurt er als je de autogordel niet op tijd droogsmeert?


De voornaamste reden van slijtage bij de gordel is te wijten aan de huidcellen en de kledij van de inzittenden. Tijdens het rijden is er steeds sprake van wrijving met de huid of de kleding. Zo worden huidcellen en kledingpartikels afgegeven op de gordel, deze vervuiling kan in de oproller ophopen. De haartjes op de gordel worden ‘opgetild’ door de vervuiling en gaan rechtstaan, zo gaat het oprollen moeilijker tot de gordel uiteindelijk slap komt te hangen. Sommigen mensen kunnen dus 3 maanden na de aankoop van de auto een slaphangende gordel waarnemen.

Slijtage van de gordel in de vorm van roest is praktisch onmogelijk, aangezien deze op regelmatige basis gebruikt wordt.. Als garage kan je echter wel de klant ondersteunen om de slap hangende gordel weer strak te trekken indien dat nodig is. Maar hoe doe je dit?


Hoe los je dit als garage nu op?

Een droogsmeermiddel gaat de gordelharen weer platstrijken en de vervuiling elimineren. Je kunt deze droogsmeermiddelen opdelen in drie verschillende categorieën:

Droogsmeermiddel in vloeibare vorm

Vloeibare smeermiddelen hebben de neiging om volledig opgezogen te worden door de gordel bij overmatige toepassing. Deze vorm is moeilijk te doseren waardoor overmatige gebruik sneller voor komt dan gewenst. Dit is niet wenselijk aangezien de gordel dan in de oproller zal opzwellen en uiteindelijk niet vlot zal lopen.

Droogsmeermiddel in poedervorm

Het poeder verspreidt zich niet enkel op de gordel maar ook in de autobehuizing. Het blijft dwarrelen waardoor deze nadien overal op de kledij en op de autozetels te vinden kan zijn. Dit geeft niet enkel plekken maar het wordt ook ingeademd doorbestuurder en passagiers.

Droogsmeermiddel in Sprayvorm

Met de sprayvorm heb je de garantie dat het product goed verspreid wordt over de hele gordel. Er is minder risico dat je te veel van het product gebruikt. Een ophoping zal niet plaatsvinden. De haartjes worden platgestreken en de ophoping zal snel geëlimineerd worden.


Hoe reinig je de gordel?

Voor je een gordel smeert met droogsmeermiddel, is het belangrijk hem eerst goed te reinigen.Trek de gordel helemaal uit oproller en ga er met een microvezeldoek over om het grove vuil weg te halen. Spuit het droogsmeermiddel voor- en achteraan de gordel. Na inspuiting laat je de gordel weer oprollen en volledig uittrekken zodat er een optimale verspreiding is. Zo gaan alle nylondraadjes weer plat gedrukt worden en kan er een beschermlaag aangebracht worden.


Check met onze gids hoe veilig uw producten zijn

happy-asian-kids-traveling-in-car-4473498

Niet enkel de gordel an sich waarborgt de veiligheid van inzittenden, ook de producten die hierop aangebracht worden zijn belangrijk voor de veiligheid en het welzijn van passagiers. Kleine kinderen nemen namelijk vaak de gordel in de mond. Bijna als reflex zuigen zij hieraan. Middelen die gebruikt worden op de gordel kunnen bijgevolg in de bloedbaan van kinderen terecht komen. Denk daarom na over de producten die u gebruikt bij het smeren van de gordel en bij uitbreiding ter ondersteuning van uw klant in het algemeen. Hoe minder gevarensymbolen deze bevatten, hoe minder risico dat de kleine reizigers schade ondervinden.

Meer weten over hoe (on)veilig en (on)gezond de producten in je garage zijn die u in uw garagebedrijf heeft? Download dan hier de gids.

DOWNLOAD GIDS 

Onderwerpen: Automotive

Geplaatst door Frédéric Reul op 14 juli 2020

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen