Wat doen ze bij de onderhoudsbeurt van mijn auto?


Het zit er weer aan te komen: de onderhoudsbeurt van je auto. Dat wordt weer wat... De auto een (halve) dag kwijt, en bij terugkomst met een beetje pech een rekening waar niemand blij van wordt. Grote kans dat wat er op die rekening staat voor jou op Chinees lijkt. Het grootste gedeelte van autobezitters heeft namelijk geen idee van wat de verschillende onderdelen op zo’n factuur inhouden. In dit artikel gaan we even terug naar de basis. W
e leggen je haarfijn uit wat ze doen bij de onderhoudsbeurt van je auto en delen we wat handige informatie met je. Ready? Set. Go!

pexels-photo-1409999

Van om de 10.000 kilometer naar om de 30.000 kilometer

De periode tussen onderhoudsbeurten is in de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd. Waar we eerst om de 10.000 kilometer met onze wagen naar de garage mochten, is dit nu al bijna 30.000 kilometer. De reden? Zo goed als alles in de auto heeft een upgrade gekregen om langer en beter mee te gaan met de tijd. Wat echter geen upgrade heeft gekregen, zijn de verschillende onderhoudsproducten die in veel garages worden gebruikt.

 

 

foto rem

Al 15 jaar dezelfde samenstelling

Vaak worden er producten gebruikt die in hun formulering of samenstelling al 15 jaar onveranderd zijn. Dit terwijl de auto zelf in die tijdspanne een gigantische verandering heeft doorgemaakt. Hierdoor kunnen deze - gedateerde - producten de periode tussen onderhoudsbeurten niet optimaal meer overbruggen. Een voorbeeldje: Smeervet dat na 10.000 kilometer eigenlijk al verdwenen is, omdat je vroeger elke dito afstand op onderhoud moest. Hierdoor heeft vandaag de dag corrosie dus maar liefst 20.000 kilometer lang vrij baan heeft. Dit heeft een negatief effect op de factuur bij jouw eerstvolgende grote beurt.

 

Wees kritisch op wat ze doen bij de onderhoudsbeurt van je auto

Dat is precies de reden waarom jij, als consument, ook kritisch mag kijken naar de onderhoudsproducten die gebruikt worden door de garage. Vraag naar spuitbussen die de periode tussen onderhoudsbeurten kunnen overbruggen. Ook al mis je vaak de technische kennis om hier alert op te zijn, een keertje de vraag stellen aan de baliemedewerker of de mecanicien kan zeker geen kwaad.

 

Wanneer moet mijn auto naar de garage? 

Vaak geven voertuigen uit 2015 en later zelf aan wanneer onderhoud wenselijk is. Toch zijn er nog veel mensen die dit sein negeren. Wanneer het systeem bijvoorbeeld aangeeft dat de olie moet worden ververst, wordt dit vaak uitgesteld tot de eerstvolgende onderhoudsbeurt. Dit is echter niet aan te raden en kan ook weer gevolgen hebben voor de uiteindelijke kosten van zo’n beurt. Ga daarom altijd even langs de garage als je auto het aangeeft. Bijkomend voordeel: het laten verversen van de olie kost tegenwoordig bijna niks meer. Kleine moeite dus om erger te voorkomen.

Twijfel je? Laat het dan van de constructeur afhangen. Die weet precies wanneer onderhoud nodig is. Aan de hand van het onderhoudsboekje kan hij of zij jou vertellen wat er wanneer gedaan moet worden. Met deze informatie stap je dan naar de dealer om het uit te laten voeren.

man-in-blue-dress-shirt-holding-red-and-black-power-tool-4489749

Wat wordt er gedaan?

Wat ze doen bij de onderhoudsbeurt van een auto is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en status van jouw auto. Dat olies en filters vervangen worden, is logisch. Hier zien veel mensen het nut ook nog wel van in. Maar het nut van andere vermelde werkzaamheden is vaak minder duidelijk. Toch zijn deze werkzaamheden ontzettend belangrijk wanneer je je auto in goede - en vooral veilige - conditie wil houden.

Daarom worden ook alle vloeistoffen bijgevuld, worden alle vitale functies getest, waaronder de remmen, alle scharnieren en sloten worden gesmeerd, de wielen en banden worden gecontroleerd en ook de bandenspanning wordt gecheckt. Als laatste wordt ook de motorafstelling gecheckt en waar nodig opnieuw afgesteld.

Onderwerpen: Automotive

Geplaatst door Frédéric Reul op 14 juli 2020

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen