De werkplaats van je garage inrichten? Volg deze 5 tips!

 

 De werkplaats. Het is er iedere dag weer een drukte vanjewelste. Een efficiënte werkplaatsinrichting is dan geen overbodige luxe. Zo benut je de beschikbare ruimte optimaal en zorg je ervoor dat alle benodigde materialen ten alle tijden aanwezig zijn. Het gevolg? De werkzaamheden verlopen vloeiend en geordend én je zorgt ervoor dat jouw medewerkers veilig kunnen werken. Zonder dat ze bang hoeven te zijn voor bijvoorbeeld rugklachten. In grote garages is zo’n inrichting vaak goed en professioneel geregeld. Bij kleinere garages daarentegen, is de inrichting vaak niet zo bewust overdacht. Daarom geven wij je vijf tips om de werkplaatsinrichting van jouw garage zo efficiënt mogelijk te laten verlopen - wat je budget of ruimte ook is. 

 

Tip 1: Hou rekening met de toekomst

world

Dan hebben we het niet alleen over morgen of volgende week. Waar wil je met je garage staan over vijf jaar?Neem je genoegen met het aantal medewerkers dat je nu hebt of wil je uiteindelijk groeien? Het is dan zaak om bij het openen van een garage, of bij het verbouwen van de huidige werkplaats, direct na te denken over alle verplichtingen waaraan je in dat geval moet voldoen. Houd hierbij ook zeker nieuwe richtlijnen en wettelijke verplichtingen (zoals een energieneutraal pand) in het achterhoofd.

 

Het stopt niet bij praktische overwegingen. Neem ook de businessmodellen van de toekomst mee in acht. Denk bijvoorbeeld eens aan elektrisch rijden, iets dat steeds meer aan populariteit wint. Is jouw werkplaats ingericht om ook die bestuurders in hun onderhoud te kunnen voorzien?

 

Tip 2: Ergonomisch werken

man-changing-a-car-tire-3806249

Mensen moeten langer werken, de pensioenleeftijd wordt alsmaar vooruitgeschoven. Dat is een feit. Maar ben jij daar als werkgever al mee bezig? Rug-, nek-, schouder- én knieklachten liggen op de loer. Neem nou het opheffen van een band-velg combinatie. Dit weegt gemiddeld zo’n 8.5 kilo. Het maakt in zo’n geval een groot verschil wanneer je iets van de vloer moet tillen, of van een halve meter hoog. Voor deze specifieke of andere gelijkaardige situatie's zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Ga je de werkplaats 

van je garage opnieuw inrichten? Overweeg dan zeker ook een opheftool (voor banden). Denk vooruit.

 

Tip 3: Zorg dat de werkplaatsinrichting van je garage logisch is

Klinkt makkelijk, maar blijkt in de praktijk toch net wat moeilijker. Een manier om je inrichting zo logisch mogelijk te maken, is door je werkplaats zo te organiseren dat ze je attent maakt op jullie way-of-work. Stel jezelf de vraag, ‘Wat heb ik allemaal nodig bij een bepaalde handeling?’ en zorg dat al deze producten bij elkaar staan.

Op deze manier zorg je ervoor dat mensen gaan nadenken over zaken, en dat er niets vergeten wordt. Let wel: het ontwikkelen van een nieuwe standaard is een lange termijnproject dat tot wel twee jaar in beslag kan nemen.

  health-safety-icons-vector-63767_cut

Tip 4: Hou rekening met vooropgestelde afmetingen voor ISO-normeringen en pictogrammen

ISO-normeringen zorgen ervoor dat je minder geld kwijt bent aan verzekeringen. Ook kunnen zij helpen bepaalde verzekeringen daadwerkelijk af te sluiten. Zorg er dan ook voor dat deze ISO-normeringen en andere pictogrammen altijd op de vooropgestelde hoogte en breedte worden geplaatst die wettelijk zijn bepaald.

 Houd er daarnaast rekening met het voetpad van je medewerkers en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te lopen. Doe je dit niet, dan zul je merken dat dit in de praktijk veel frictie oplevert - letterlijk en figuurlijk - waardoor je alles later moet aanpassen.

 

Tip 5: Neem het gereedschap van de mechanieker onder handen

Garage-Storage-Tools-OEM-ODM-Tool-TrolleyHet gereedschap zit vaak in een eigen gereedschapswagen. Er wordt echter heel weinig gedaan om deze wagen opgeruimd te houden. Er is bijvoorbeeld geen vaste plek voor bepaalde (onderhouds)producten. Je loopt dan het risico dat je medewerkers alles op de brug gooien, of zelfs op de grond. Grote kans dat zo’n spuitbus dan wordt meegenomen door een collega waardoor je verbruik uiteindelijk veel groter wordt.

 Zorg dus voor rekjes die mensen aan hun wagen kunnen hangen, om hier hun spuitbussen in kwijt te kunnen. Of stel bijvoorbeeld de ‘one in, one out’ regel in: je krijgt pas een nieuwe spuitbus wanneer je de lege afgeeft.

 

Meer weten?

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de werkplaatsinrichting van jouw garage te optimaliseren? Of hoe je de gezondheid van je medewerkers positief kunt beïnvloeden? Download dan direct onze whitepaper. Hierin geven we je concrete tips én tricks.

 

DOWNLOAD Whitepaper

Onderwerpen: Automotive

Geplaatst door Frédéric Reul op 14 juli 2020

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen