De garage inrichten: 5 tips voor een veilige werkplaats

 

De beschikbare ruimte optimaal benutten en ervoor zorgen dat al het nodige materiaal altijd aanwezig is? Door dit te realiseren, zullen werkzaamheden vloeiend en geordend verlopen én je medewerkers kunnen een stuk veiliger werken. Een efficiënte inrichting van de werkplaats is geen overbodige luxe.  In grote garages is zo’n inrichting vaak goed en professioneel geregeld. Bij kleinere garages wordt er daarentegen vaak niet zo bewust over nagedacht.

Wij geven om deze garages te helpen vijf gratis tips om de werkplaatsinrichting van de garage zo efficiënt mogelijk te laten verlopen - wat je budget of ruimte ook is.

Tip 1: Hou rekening met de toekomst

world

Dan hebben we het niet alleen over morgen of volgende week. Waar wil je met je garage staan over vijf jaar? Neem je genoegen met het aantal medewerkers dat je nu hebt of wil je uiteindelijk groeien? Het is dan zaak om bij het openen van een garage, of bij de inrichting van de huidige werkplaats, direct na te denken over alle verplichtingen waaraan je in dat geval moet voldoen. Houd hierbij ook zeker nieuwe richtlijnen en wettelijke verplichtingen (zoals een energieneutraal pand) in het achterhoofd.  

Het stopt niet bij praktische overwegingen. Neem ook de businessmodellen van de toekomst mee in acht. Denk bijvoorbeeld eens aan elektrisch rijden, dat steeds meer aan populariteit wint. Kan de inrichting van je werkplaats ook die bestuurders in hun onderhoud voorzien?

Tip 2: Ergonomisch werken

man-changing-a-car-tire-3806249

Mensen moeten langer werken, de pensioenleeftijd wordt alsmaar vooruitgeschoven. Dat is een feit. Maar ben jij daar als werkgever al mee bezig? Rug-, nek-, schouder- én knieklachten liggen op de loer. Neem nou het opheffen van een band-velg combinatie. Dit weegt gemiddeld zo’n 8.5 kilo. Het maakt in zo’n geval een groot verschil wanneer je iets van de vloer moet tillen, of van een halve meter hoog. Voor deze specifieke of andere soortgelijke situaties zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Ga je de werkplaats van je garage opnieuw inrichten? Overweeg dan zeker ook een opheftool (voor banden). Denk vooruit.

Tip 3: Zorg dat de inrichting van de werkplaats logisch is

Klinkt makkelijk, maar dit blijkt in de praktijk toch net wat moeilijker. Een manier om je inrichting zo logisch mogelijk te maken, is door de werkplaats zo te organiseren dat ze je attent maakt op jullie way-of-work. Stel jezelf de vraag, ‘Wat heb ik allemaal nodig bij een bepaalde handeling?’ Zorg dat al deze producten bij elkaar staan.

Op deze manier zorg je ervoor dat mensen gaan nadenken over zaken, en dat er niets vergeten wordt. Let wel: het ontwikkelen van een nieuwe standaard is een lange termijnproject dat tot wel twee jaar in beslag kan nemen.

  health-safety-icons-vector-63767_cut

Tip 4: Hou rekening met vooropgestelde afmetingen voor ISO-normeringen en pictogrammen

ISO-normeringen zorgen ervoor dat je minder geld kwijt bent aan verzekeringen. Ook kunnen zij helpen bepaalde verzekeringen daadwerkelijk af te sluiten. Zorg er dan ook voor dat deze ISO-normeringen en andere pictogrammen altijd op de vooropgestelde hoogte en breedte worden geplaatst die wettelijk zijn bepaald.

Houd daarnaast rekening met het voetpad van je medewerkers en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om te lopen. Doe je dit niet, zul je merken dat dit in de praktijk veel frictie oplevert - letterlijk en figuurlijk - waardoor je alles later moet aanpassen.
 

Tip 5: Neem het gereedschap onder handen

Garage-Storage-Tools-OEM-ODM-Tool-TrolleyHet gereedschap zit vaak in een eigen gereedschapswagen. Er wordt echter heel weinig gedaan om deze wagen opgeruimd te houden. Er is bijvoorbeeld geen vaste plek voor bepaalde (onderhouds)producten. Je loopt dan het risico dat je medewerkers alles op de brug gooien, of zelfs op de grond. Grote kans dat zo’n spuitbus dan wordt meegenomen door een collega waardoor je verbruik uiteindelijk veel groter wordt.

Zorg dus voor rekjes die mensen aan hun wagen kunnen hangen, zodat ze hier hun spuitbussen in kwijt te kunnen. Of stel bijvoorbeeld de ‘one in, one out’ regel in: je krijgt pas een nieuwe spuitbus wanneer je de lege afgeeft.

Gratis tips en tricks over veiligheid

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de werkplaatsinrichting van jouw garage te optimaliseren? Of hoe je de gezondheid van je medewerkers positief kunt beïnvloeden? Voor vragen over veiligheid kun je terecht bij onze specialisten.

Je kunt natuurlijk ook onze gratis whitepaper downloaden, waarin we concrete tips én tricks geven over veiligheid in de werkplaats. Download 'm hier:

DOWNLOAD Whitepaper

Onderwerpen: Automotive

Geplaatst door Frédéric Reul op 14 juli 2020

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen