Inlaatkleppen reinigen met granulaat, hoeveel tijd kost dat?

Als monteur heeft u maar een doel: een reparatie in één keer goed uitvoeren binnen de gestelde tijd en budget. U wilt uw klanten immers zo snel en zo budgetvriendelijk mogelijk helpen. Meteen de juiste oplossing vinden is niet evident, vooral wanneer het vervuilde in- en uitlaatkleppen betreft. In dit geval zijn er verschillende mogelijkheden om het probleem te verhelpen: handmatig reinigen, chemisch reinigen of granulaat reiniging. In dit blog ga ik dieper in op de laatste methode: reinigen met granulaat. In dit rijtje nog de grote onbekende, lees dus vooral verder!


Wat houdt een granulaat reiniging in?

Zoals gezegd is de mogelijkheid om vervuilde in- en uitlaatkleppen te reinigen met granulaat — in vergelijking met de andere twee reinigingsmethoden —  een stuk minder bekend. In de dagelijkse praktijk merk ik dat er nog best veel vragen zijn over deze aanpak — hoe het precies in zijn werk gaat en hoe u als monteur deze granulaat reiniging zelf kunt toepassen. En dat hoor ik ook van mijn collega’s.

Voordat ik dieper inga op de specifieke kenmerken van granulaat reiniging, lijkt het me daarom goed om eerst meer te vertellen over wat het precies is.

granulaat-reiniging

Bij granulaat reiniging reinig je vervuilde in- en uitlaatkleppen met een speciaal granulaat dat een specifieke korreling en geometrie heeft. Dit granulaat gebruik je om de verontreinigingen van de kleppen en uit de kanalen te stralen. Met behulp van perslucht en een passende sonde — die je via het luchtkanaal invoert — wordt het granulaat op de kleppen en in het inlaatkanaal geblazen.

Het resultaat is dat de kleppen worden schoon gestraald zonder deze te beschadigen. Tegelijkertijd wordt het verbruikte granulaat en het losgekomen vuil weggezogen. In combinatie met een speciale neutralisatieoplossing blijven er geen resten achter die in de verbrandingskamer terecht zouden kunnen komen.

Door de kenmerken van het granulaat — met de specifieke korreling en geometrie — ben je verzekerd van een goed reinigingsresultaat zonder dat er sprake is van afval, slijtage of schade aan respectievelijke oppervlakten.


Hoeveel tijd kost een granulaat reiniging?

Maar uiteindelijk bent u als monteur op zoek naar die methode waarmee u uw klanten zo snel mogelijk kunt helpen tegen zo laag mogelijke kosten. Hoe verhoudt granulaat reiniging zich hierin in vergelijking met de andere twee reinigingsmethoden; handmatig reinigen en reinigen met chemie?

De grootste tijdwinst zit hem in het feit dat bij granulaat reiniging geen demontage van de cilinderkop noodzakelijk is — slechts het inlaatspruitstuk moet verwijderd worden. En daarmee kost het ook aanzienlijk minder tijd.

Tijd is echter maar één factor die uiteindelijk meespeelt in de beslissing voor welke reinigingsmethode u kiest. Om u te helpen om de voor u gepaste aanpak te ontdekken hebben we een vergelijkingsgids opgesteld. In deze gids maken we een grondige vergelijking tussen de drie beschikbare reinigingsmethoden voor vervuilde inlaatkleppen. Een daar kijken we — buiten tijd — ook nog naar andere factoren, zoals kosten en de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Vraag de gids hier aan:

New Call-to-action

Geplaatst door René van der List op 5 december 2017

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen