3 min lezen

3 tips voor optimaal airco gebruik in de auto

De zomer staat weer voor de deur en op warme dagen is er niks fijner dan de airco in de auto aanzetten wanneer je in de auto stapt voor wat extra verkoeling en meer comfort. Dan is het ook wel fijn om te weten hoe je de airco optimaal gebruikt. Daarom deel ik in dit blog 3 tips.

Hoe ga je verstandig met de airco om zodat schimmels en bacteriën geen kans krijgen? Hoe voorkom je dat je last hebt van stank? En hoe gebruik je de airco in je auto zo gezond en hygiënisch mogelijk?


Tip 1: Gebruik de airco ook in de winter

Het gebruiken van de airco in de auto tijdens de zomer is voor veel mensen een ‘no-brainer’. Toch is het slim om de airco het hele jaar door te gebruiken, hoewel dit nog te weinig gebeurt. Veel mensen zetten in de winter de airco in de auto af en rijden alleen met de verwarming aan.

Het probleem is dat een groot deel van het ventilatiesysteem door het uitzetten van de airco in de auto niet actief is. Door het vochtige, natte weer in de herfst en winter ontstaat er veel vochtvorming in het systeem en dit is de ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Omdat je het systeem voor een langere periode niet gebruikt, spoelt dit vuil ook niet weg. Door de airco het hele jaar door te gebruiken zorg je ervoor dat deze vervuiling minder snel kan opbouwen. En voorkom je dat je de prijs betaalt wanneer je de airco op een warme dag na lange tijd weer eens aanzet en het stinkt.

Bovendien kun je de airco als het koud en nat is ook gewoon goed gebruiken. Niet alleen voor een goede conditie, maar ook om de auto van binnen te drogen en beslagen ramen tegen te gaan. Het systeem onttrekt namelijk vocht uit de lucht.

Tip 2: Zet de airco niet te koud

Veel mensen zijn geneigd om de airco op de koudste stand te zetten om zo snel mogelijk voor de gewenste verkoeling te zorgen op zomerdagen. Begrijpelijk, maar eigenlijk is dit niet slim. Je lichaam kan zich namelijk slecht aanpassen aan een temperatuurschok die groter is dan drie á vier graden.

Wanneer je tijdens de langere ritjes langdurig bent blootgesteld aan (te) koude lucht dan kan dit zelfs tot lichamelijke klachten leiden. Vijf minuten is vanzelfsprekend geen ramp, maar een rit van meer dan een uur kan vaak al in spierpijn resulteren. Zeker wanneer je daarna weer de auto uitstapt in een hoge buitentemperatuur.

Tip 3: Laat de airco jaarlijks reinigen

Zoals ik eerder al zei is de airco door de werking en condensvorming in het systeem een ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Bovendien is het ook een gesloten en donkere ruimte, wat dit nog versterkt. De kans dat de koele lucht die het systeem de auto inblaast dan ook vervuild is met deze micro-organismen is groot.

En die lucht adem jij vervolgens in. Wanneer het systeem ernstig vervuild is, heeft dit nadelige gevolgen voor je gezondheid. Klachten zoals verkoudheid, een grieperig gevoel, geïrriteerde luchtwegen, keelpijn en benauwdheid zijn veelvoorkomend. Die vervuiling is door de werking van het systeem na verloop van tijd simpelweg onoverkomelijk, ook omdat filters verstopt raken.

Veel mensen anticiperen pas op deze vervuiling zodra de airco stinkt. Maar stank is geen maatstaf voor vervuiling, dan ben je eigenlijk al te laat. Het wil namelijk niet zeggen dat als je het niet ziet of ruikt het er ook niet is.

Vervuiling van het aircosysteem kun je niet voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het niet tot vervelende klachten leidt. Daarom raad ik aan om de airco één keer per jaar te laten reinigen om verzekerd te zijn van schone en frisse lucht in de auto.

DE MEEST EFFICIËNTE REINIGING VOOR AIRCO IN DE AUTO

Sommigen mensen denken dat ze het zelf kunnen, maar in mijn ogen is het reinigen van de airco specialistisch werk. Daarom adviseer ik om het ook door specialisten te laten doen. Nu zijn er allerlei methoden beschikbaar die garages gebruiken om de airco van de auto te reinigen. Maar wat is nu eigenlijk de meest effectieve en efficiënte manier die langdurig het gewenste resultaat oplevert?

In deze vergelijkingssheet hebben we de verschillende methoden langs de meetlat gelegd en ze beoordeeld op factoren als tijdsduur, prijs, effectiviteit en gezondheidsrisico. Download de sheet en ontdek welke reinigingsmethode je een optimaal resultaat oplevert en je weer schone en frisse lucht inademt.

New call-to-action