3 min lezen

Een DPF reinigen - 4 voordelen van een intern reinigingsproces

De verplichte invoering van de deeltjesteller bij de keuring van dieselauto’s heeft voor jou als garagehouder geleid tot een aantal nieuwe uitdagingen. Eén daarvan is de te hoge uitstootwaarden weer binnen de toegestane norm krijgen. Een vervuild roetfilter kan een belangrijke oorzaak zijn van een te hoge uitstoot. DPF reiniging is in veel gevallen een aantrekkelijkere oplossing dan vervangen; zowel financieel als planningstechnisch. 

We zien dat garages vaak nog gebruik maken van een externe reinigingsspecialist, terwijl interne reiniging op de eigen werkplaats veel efficiënter is. In deze blog leggen we a.d.h.v. 4 voordelen uit waarom dit zo is. 

1. Interne DPF reiniging is sneller en efficiënter

Wanneer je het roetfilter laat reinigen door een externe specialist, moet deze gedemonteerd, opgestuurd en vervolgens weer teruggeplaatst worden. Dit gehele proces kost al snel 2 dagen en zorgt ervoor dat de klant de auto voor een langere tijd kwijt is. Interne DPF reiniging kan gewoon in je eigen werkplaats plaatsvinden en is bovendien - na een korte training - eenvoudig zelf uit te voeren. Een goede reden dus om voor een intern reinigingsproces in de eigen werkplaats te kiezen en je klanten en jezelf een hoop tijd te besparen tijdens de APK keuring.

IMG_2179

2. Het is goedkoper voor jou en je klant

Naast dat het extern reinigen een hoop tijd kost - en tijd is geld - brengt dit ook een hoop andere kosten met zich mee: 

  • Arbeids-/montagekosten: Het filter moet volledig gedemonteerd en uiteindelijk weer gemonteerd worden. Dit kost de nodige extra arbeidsuren en montagekosten.
  • Transportkosten: Het filter moet vervoerd worden naar de externe partij en vervolgens ook weer terug.
  • Reinigingskosten: Het filter zal met behulp van de reinigingsmethode van de externe partner worden schoongemaakt, terwijl dit op een veel effectievere en kostenbesparende manier gedaan kan worden. 
  • Opslagkosten: De auto zal voor een langere tijd ruimte innemen op uw werkplaats, waardoor je gedurende deze periode ook minder ruimte heeft voor andere klanten.

Dit alles zorgt ervoor dat de kosten voor jou en je klanten stevig kunnen oplopen, waar je bij intern reinigen juist de kosten beperkt door transport- en (de-)montagekosten volledig uit te sluiten.

3. Houd makkelijker grip op je planning

Wanneer je kiest voor DPF reiniging zonder (de-)montage ben je als garage niet afhankelijk van derden en houdt je het reinigingsproces in eigen hand. Het resultaat: meer grip op je interne planning en een stuk minder stress voor jou als garagehouder en je monteurs. Zo kan je een duidelijke verwachting afgeven klanten en kom je zelf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Roetfilter

4. Tevreden en blije klanten

Tevreden en blije klanten is een direct gevolg van de hierboven benoemde voordelen. Je realiseert namelijk een flinke kostenbesparing én een efficiënter proces, wat de algehele service-ervaring en de portemonnee van de klant ten goede komt. Daarbovenop betekent een groei in klanttevredenheid over het algemeen terugkerende klanten en daarmee een toename in de omzet uit aftersales.

Hoe werkt het intern reinigen van een roetfilter?

Recente ontwikkelingen rondom het intern reinigen van motor- en uitlaatsystemen maken de uitvoering gelukkig steeds eenvoudiger. Hoe werkt dit bij een roetfilter? Het reinigingsmiddel wordt via de bestaande openingen rechtstreeks door het filter gespoten met een drukbeker en maakt het vastzittende roet en 80% van de as los, zonder resten achter te laten. Zo is de reiniging, zonder demontage van het roetfilter, in een paar uur gebeurd en is het roetfilter weer zo goed als nieuw.


Het resultaat? Een quasi nieuw roetfilter waar geen dure — en tijdrovende — vervanging aan te pas is gekomen.

Het uitvoeren van de interne roetfilterreiniging is dus helemaal niet ingewikkeld. Je kunt dit gemakkelijk zelf uitvoeren na een korte demo van één van onze specialisten. Zij komen je graag op locatie alles vertellen en je precies laten zien hoe het werkt. Met eigen ogen zien hoe een reiniging in zijn werking gaat? Vraag dan nu vrijblijvend een demo aan.

Intern reinigen, dé beste oplossing voor jouw garage

Het hebben van een intern reinigingsproces heeft een hoop voordelen ten opzichte van het extern laten reinigen. Zo is het proces sneller en efficiënter, is het een stuk goedkoper voor jou en je klanten en heeft het een positieve invloed op de interne planning van de werkplaats. Dit alles zal ook een positieve invloed hebben op de algehele service-ervaring van de klant, met als resultaat dat de klanttevredenheid zal toenemen. Iets waar iedereen van profiteert en wat intern reinigen de beste optie maakt voor jouw garage!

Effectief tijd en kosten besparen met reiniging van roetfilters

Download het klantverhaal

Wil je meer weten over wat een interne DPF reinigingsproces voor jouw garage kan betekenen en ben je klaar om de eerste stappen te gaan zetten? Er zijn al vele garages die dit intern hebben doorgevoerd en hier momenteel al de vruchten van plukken. Lees hier de ervaringen van “Garage Taillieu” en wat het interne DPF reinigingsproces hen precies heeft opgeleverd!