2 min lezen

Foutcode P242F: Wat te doen bij een verstopt roetfilter?

In jouw garage duikt bij het uitlezen van dieselauto’s foutcode P242F vast wel eens op. Vervelend voor de klant, want die kan beter niet verder rijden. Vijf vragen over de betekenis van deze foutmelding en wat je kunt doen voor de snelste en meest efficiënte oplossing.

Wat betekent foutcode P242F?

Het motormanagement van dieselauto’s geeft foutcode P242F als er onregelmatigheden in het roetfilter zijn gemeten. Dat kan komen door opeenhoping van vuil in het roetfilter, zoals as.

Roetfilters zijn verplicht voor dieselmotoren sinds de invoering van de Euro 5-norm voor auto’s eind 2009. Onder veel dieselauto’s zit er dus één. Sinds 2018 hebben sommige benzinemotoren ook een roetfilter. Helaas blijkt zo’n filter een gevoelig onderdeel, dat snel vervuild kan raken. Vooral auto’s die telkens korte stukjes rijden, of veel in de file staan, hebben daar last van. De klant komt er meestal achter doordat de motor minder vermogen geeft. Meestal gaat er een indicator op het dashboard branden. Zo snel mogelijk naar de garage, is het advies in het instructieboekje. Uitlezing van het motormanagement geeft daar vervolgens code P242F.

Hoe verhelp je vervuiling van het roetfilter?

De beste aanpak bij foutcode P242F is die waarbij je de klant tevreden houdt. En waarbij de planning in jouw werkplaats niet in het honderd loopt. Het roetfilter intern reinigen is verreweg de slimste oplossing. Je brengt eenvoudig een reinigingsvloeistof in met een drukbeker. Gecombineerd met een ander reinigingsmiddel in de tank maakt je monteur een ritje met de auto. Na een paar kilometer rijden is het motorsysteem goed opgewarmd, zodat de auto het roetfilter kan regenereren. De toegevoegde producten zorgen voor reiniging van het roetfilter, maar ook van eventueel vervuilde injectoren.

Motorkap roetfilter

Waarom niet het roetfilter helemaal vervangen?

Een andere snelle oplossing klinkt misschien net zo aantrekkelijk. Je kunt het vervuilde roetfilter ook vervangen door een nieuw exemplaar. Vaak is dit de route die garages kiezen. Toch is dit niet de meest optimale oplossing . Het kost de klant al gauw 1000 tot 2000 euro. Die zal niet blij zijn met jouw voorstel om het onderdeel te vervangen. Daarnaast kost vervanging extra tijd. De monteur moet het bestaande filter demonteren en het nieuwe plaatsen. Reiniging in de werkplaats gaat veel sneller is eenvoudig zelf uit te voeren, en kan zonder demontage. 

Weten hoe een interne roetfilterreiniging precies in zijn werk gaat? Vraag hier een vrijblijvende demo aan en laat onze specialisten langskomen bij jouw werkplaats.

Hoe kun je foutcode P242F en andere roetfilterproblemen voorkomen?

Na de interne reiniging van het roetfilter en het brandstofsysteem kan jouw klant weer met een gerust hart de weg op. Ook voor een periodieke keuring – tegenwoordig met een test aan de deeltjesteller – is reiniging zonder demontage een mooie methode. Maar hoe voorkom je dat het roetfilter binnen de kortste keren weer vervuild raakt? Dat is een kwestie van iets bewuster autorijden:

Als je weet hoe het filter vervuild raakt, kun je er al rijdend wat aan doen. Vertel jouw klant erover en geef tips . Bijvoorbeeld: regelmatig een langere rit, zodat de motor goed op bedrijfstemperatuur komt. Dat brengt de regeneratie op gang, waardoor het roetfilter schoon blijft.

Roet in filter

Zijn er nog meer voordelen aan reiniging van het roetfilter?

Interne reiniging heeft als pluspunt dat je jouw klant eerder tevreden houdt:

  • Het zorgt voor een minder hoge garagerekening omdat je geen onderdeel vervangt.
  • Het zijn minder handelingen in de werkplaats, waardoor je jouw planning beter kunt bewaken.
  • Daarnaast scheelt interne reiniging verspilling van materiaal en grondstoffen: er is geen nieuw onderdeel nodig, het bestaande wordt weer als nieuw.

 Wil je nog meer weten over de voordelen van interne reiniging van roetfilters? Ga dan naar ons whitepaper en lees alles over hoe je het roetfilter snel en effectief weer schoon krijgt:

Vraag Whitepaper aan

 

3-1

VERHOOG VANDAAG JOUW SERVICE TEGEN LAGERE KOSTEN!

Kom je in de werkplaats klepvervuiling tegen of werd een auto afgekeurd tijdens de jaarlijkse keuring door de deeltjesteller? Onze specialisten leggen je graag uit hoe de reiniging zelf toe te passen.