5 feiten over de airco in de auto die je nog niet wist

Wat airconditioning is en wat het doet, is bekend. Een goed werkende airco biedt grote voordelen: in de zomer heb je een koele auto en het houdt de lucht in je auto fris en aangenaam. Met andere woorden: het bezorgt je comfort en gemak tijdens het rijden. Maar ik weet zeker dat er ook feiten over airco in de auto zijn waar je het bestaan (nog) niet van af wist, maar die wel essentieel zijn om op de juiste manier met het systeem om te gaan. Je leest er meer over in dit blog.

1. Je kunt er spierpijn van krijgen

Dit komt met name wanneer je te lang blootgesteld bent aan koude lucht. Veel mensen zetten de airco op warme zomerdagen zo koud mogelijk om de auto snel te koelen. Als je echter te lang in de kou zit, is dat geen pretje voor je lijf. Vanzelfsprekend is vijf minuten geen ramp, maar langer dan een uur kan vaak al spierpijn veroorzaken. Zeker als je daarna weer de auto uitstapt en de buitentemperatuur een stuk hoger is. Om dit te voorkomen is het verstandig om de airco niet kouder te zetten dan zes graden verschil met de buitentemperatuur.

2. Het zorgt voor een beter reactievermogen

Onderzoek wijst uit dat de concentratie van mensen bij 28 graden celsius vermindert. Met andere woorden: gebruik de airco in de auto bij hoge temperaturen niet alleen voor meer comfort, maar ook om alerter te zijn en beter te reageren op verkeerssituaties.

3. De airco helpt tegen beslagen ramen

Het aircosysteem onttrekt vocht uit de lucht. Wanneer je de airco in de koudere maanden gebruikt, heb je je ruiten sneller vrij van condens. Veel mensen die niet beschikken over een volautomatisch systeem zetten vaak alleen de ventilator aan, maar niet de airco. Je kunt door dit wel te doen de ruiten sneller ontwasemen en beter zicht creëren.

4. Het aircosysteem vervuilt (en dat is nadelig voor je gezondheid)

Airco in de auto is de ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën: het is er donker, vochtig en er is sprake van grote temperatuurschommelingen. Deze vervuiling heeft nadelige gevolgen voor jouw gezondheid, omdat de vervuilde lucht in de auto wordt geblazen. Dit resulteert in klachten als verkoudheid, een grieperig gevoel, geïrriteerde luchtwegen, keelpijn en benauwdheid. Vervuiling is door de werking simpelweg niet te voorkomen, maar wel eenvoudig te verhelpen. Het is aan te raden om de airco één keer per jaar te laten reinigen om verzekerd te zijn van schone en frisse lucht in de auto.

Bovendien is het zo dat hoe meer de verdamper vervuild is, hoe minder de werking van de airco is. Hoe dat komt? De verdamper is van metaal, als daar een laagje vervuiling op zit dan kan het de kou minder goed kwijt aan de lucht. Je moet het zien als een dekentje dat over de verdamper heen ligt.

Is jouw aircosysteem aan reiniging toe? In onze quiz ontdek je hoe gezond jouw rijomgeving is. Voor de airco in je auto, maar ook voor jezelf!
Quiz: Hoe gezond is mijn rijomgeving?

5. Je moet het systeem niet alleen in de zomer, maar ook in de winter gebruiken

Denk je aan airco, dan denk je waarschijnlijk aan warme zomerdagen waarop dit systeem verkoeling brengt. Het is echter slimmer om je airco in de auto het hele jaar door te gebruiken. Waarom? Zoals gezegd vervuilt het systeem. Bij gebruik wordt de verdamper vochtig door het condens dat er tegenaan komt. Wanneer je de airco van de auto in de winter niet gebruikt, blijft het vuil in de verdamper hangen en wordt dit niet weggespoeld door het condens. Het gebruik van de airco van je auto in de winter helpt dus om de vervuiling minder snel te laten opbouwen.

Weet jij eigenlijk hoe gezond de omgeving is waar jij in rijdt? Of je je iedere dag blootstelt aan schimmels en bacteriën, of juist niet? Deze quiz geeft je hier inzicht in. Aan de hand van 10 korte vragen kom je erachter of je schone lucht inademt.

Doe de quiz hier:

New call-to-action

Geplaatst door Leon Mooibroek op 9 mei 2019

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen