Onderhoudsproducten met een NSF-certificaat: wat en waarom?

Gezondheid staat tegenwoordig hoog op de agenda. Ook in de garage is er nog veel voordeel te behalen als het op veiligheid en gezondheid aankomt. Zo zijn er diverse certificaten voor onderhoudsproducten, zoals het NSF-certificaat.

In dit artikel leggen wij jou uit wat dat certificaat inhoudt, en waarom ook jouw garage onderhoudsproducten met het certificaat zou moeten gebruiken. Wil je graag meer leren over (on)gezonde onderhoudsproducten? In deze gratis gids ontdek je hier alles over. 

 

Een NSF-certificaat? Wat is dat eigenlijk?

Het NSF-keurmerk is een Amerikaans keurmerk dat normen opstelt en certificaten uitgeeft voor smeermiddelen en onderhoudsproducten. Dit doen ze voornamelijk in de voedingsindustrie.

Wat betekent het als een NSF gecertificeerd is?
Het product voldoet dan aan de strikte veiligheidsnormen uit de industrie. Geen certificering? Dan mogen je producten niet in aanraking komen met voedsel. 

    NSF-CERTIFICAAT       

 

 

 

 

 

Wat heeft dat met de automotive te maken?

Uitstekende vraag! Ook onderhoudsproducten binnen de automotive industrie kunnen het NSF-certificaat namelijk krijgen. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het product in kwestie. Wanneer er bijvoorbeeld geen schadelijke dampen ontstaan bij het gebruik, het product niet bijtend is voor de huid, of schadelijk is voor water en milieu, ontvangt een product een NSF-keurmerk. In zo’n geval verdwijnen de meest heftige veiligheidspictogrammen [FK1] van de verpakking.

Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk voor jouw medewerkers. Wanneer iemand dag in, dag uit, 50 jaar lang wordt blootgesteld aan bepaalde stoffen kan dit zeer negatieve gevolgen hebben voor iemands gezondheid. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen of zelfs kanker. Als het aan ons ligt, moet dit koste wat kost voorkomen worden. 

Een voorbeeld: n-hexaan

We nemen als voorbeeld de stof n-hexaan. N-hexaan is een vloeistof die onder meer wordt gebruikt als oplosmiddel. Wanneer iemand te lang aan deze stof wordt blootgesteld, zorgt dit ervoor dat bepaalde verbindingen in de hersenen kapot worden gemaakt. Personen worden hierdoor sneller duizelig, verliezen het gevoel van smaak of het gevoel in de handen.

Het NSF-keurmerk garandeert dat producten met hun certificaat deze schadelijke stof niet bevatten.

 world

 

 

 

 

 

 

veiligheid & gezondheid: Neem jouw onderhoudsproducten onder de loep

Wil je jouw garage en werkplaats zowel veiliger als gezonder maken voor medewerkers en klanten? Een goed voornemen!

Er zitten te veel chemische stoffen in onderhoudsproducten. NSF-certificaten zijn dan ook geen overbodige luxe. Niet alleen in de werkplaats, overigens. Ook de producten die in een thuisomgeving worden gebruikt mogen - nee, moeten - onder de loep worden gehouden. 

Meer weten over hoe (on)veilig en (on)gezond de producten in jouw garage zijn? Download dan nu onze gratis gids! Hierin leggen we je uit hoe jij de veiligheid van jouw werkplaats kunt waarborgen.

DOWNLOAD DE GRATIS GIDS

Onderwerpen: Automotive

Geplaatst door Frédéric Reul op 14 juli 2020

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen