Waar moet ik op letten bij auto detailing producten?


Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij auto detailing om de details. Een motorvoertuig wordt grondig gereinigd, waar nodig gerestaureerd en verder afgewerkt om zo tot een glimmend en goed werkend resultaat te komen. Maar welke producten gebruik je om dat resultaat te behalen? En nog belangrijker, waar moet je op letten bij deze auto detailing producten? In dit artikel bekijken we het aankoopproces van het gros van de garages, en laten we je zien hoe je dat proces kunt verbeteren.

man-in-blue-dress-shirt-holding-red-and-black-power-tool-4489749

Wie beslist er in jouw garage over auto detailing producten?

Auto detailing producten bestaan voor het grootste gedeelte uit spuitbussen. Het is een feit dat in de meeste garages deze producten aangekocht door verschillende personen; de mecanicien, de baas, de magazijnier,... Vaak moet het snel gaan en worden de producten op automatische piloot besteld. Het gebeurt maar zelden dat al deze partijen samen aan tafel gaan zitten om strategische beslissingen te maken over welke producten voor welke toepassing worden aangeschaft. Elk van deze personen heeft namelijk een andere reden om bepaalde producten aan te schaffen:

De magazijnier

De magazijnier is prijsbewust en gevoelig voor aanbiedingen. Hierdoor wordt er vaak gewisseld van leverancier. Het gevolg daarvan is dat het hele magazijn volstaat met producten van verschillende leveranciers. De magazijnier zelf heeft veelal geen idee wat de auto detailing producten nu eigenlijk effectief kosten of wat ze in de praktijk waard zijn. Er wordt een voorraad opgebouwd, maar deze voorraad is daarom niet voordelig voor het bedrijf.

De mecanicien

De mecanicien kijkt daarentegen niet naar de prijs. Deze kijkt juist naar de kwaliteit van een product. Het interesseert hem weinig welk prijskaartje daaraan hangt. Ook de mecanicien verandert vaak van leverancier, bijvoorbeeld wanneer hij toch niet tevreden is over een bepaald product. Het gevolg? Meerdere producten van verschillende leveranciers, die eigenlijk hetzelfde doen. Een overschot dus.

De baas

Dacht je dat de magazijnier prijsgericht was? Denk nog maar eens na, want de baas gaat nog een stapje verder. Deze gaat het liefst op zoek naar het allergoedkoopste product, om zo de marges hoog te houden. Het verschil zit hem in het feit dat de baas het liefst alle producten van dezelfde leverancier koopt, zodat hij een goede onderhandelingspositie heeft.


Waar gaat het fout?

Dit is nu precies het probleem. Zowel de magazijnier als de baas houden enkel rekening met de prijs, de mecanicien enkel met de kwaliteit. Maar waar geen enkele persoon rekening mee houdt, is de effectieve samenstelling van een product. Dat doet enkel de veiligheidsleverancier of preventieadviseur. Maar zo’n veiligheidsleverancier is pas verplicht vanaf 50 werknemers. We hoeven niet aan te stippen dat slechts een minderheid van de garages dus een preventieadviseur onder de arm dient te nemen.

Vaak wordt veiligheid en gezondheid bij het gebruiken van auto detailing producten dus aan de kant geschoven. En dit terwijl alle spuitbussen die gebruikt worden in - vaak - gesloten ruimtes - wel degelijk schadelijk kunnen zijn voor een mecanicien. Op middellange termijn kunnen er kunnen allergieën worden ontwikkeld, op lange termijn worden de longen, hersenen en het zenuwstelsel aangetast door de oplosmiddelen en drijfgassen in de sprays.

pictos

Hoe het dan wel zou moeten

De beslissing over welke (auto detailing) producten aangekocht worden, moet breder worden getrokken. Er moet minder gekeken worden naar de prijs van een product en méér naar de effectieve samenstelling om zo de veiligheid en gezondheid van de mecanicien op de eerste plaats te zetten.

health-safety-icons-vector-63767_cut

Een kleine opgave:

Loop vandaag eens door jouw bedrijf en kijk goed naar alle spuitbussen die daar staan. Tel dan alle veiligheidspictogrammen bij elkaar op. Je zult er versteld van staan hoeveel dat er zijn. Elk van deze pictogrammen is een potentieel risico. Zet hier geen oogkleppen voor op.

Zelfs wanneer je auto detailing producten gebruikt die weinig tot geen schadelijke stoffen bevatten, is het zaak om goed op te letten. Biedt daarom altijd de juiste bescherming aan - een geschikt mondkapje bijvoorbeeld - en zorg ervoor dat de ruimte waarin gewerkt wordt goed geventileerd is.

world

 

Meer leren?

Wil je meer weten over veiligheid in de garage en hoe je deze kunt waarborgen? Download dan nu onze gids. Hierin geven we concrete tips en geven we je handvatten waarmee je écht vooruit komt.

 

DOWNLOAD GIDS 

 

Onderwerpen: Automotive

Geplaatst door Frédéric Reul op 14 juli 2020

Laat u adviseren door de professionals van TUNAP en ontdek de voordelen voor úw werkplaats.

Contact opnemen