3 min lezen

Waar moet ik op letten bij auto detailing producten?


Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het bij auto detailing om de details. Een motorvoertuig wordt grondig gereinigd, waar nodig gerestaureerd en verder afgewerkt om zo tot een glimmend en goed werkend resultaat te komen.

Maar welke producten gebruik je om dat resultaat te behalen? En nog belangrijker, waar moet je op letten bij deze auto detailing producten? In dit artikel bekijken we het aankoopproces van het gros van de garages, en laten we je zien hoe je dat proces kunt verbeteren. Om je meer te leren over diverse (on)gezonde onderhoudsmiddelen, bieden we deze gratis gids aan

man-in-blue-dress-shirt-holding-red-and-black-power-tool-4489749

Wie beslist er in jouw garage over auto detailing producten?

Auto detailing producten bestaan voor het grootste gedeelte uit spuitbussen. In de meeste garages worden deze producten aangekocht door verschillende personen; de mecanicien, de baas, de magazijnier, enzovoorts. Dit moet vaak snel gebeuren, waardoor de producten op de automatische piloot besteld.

Het gebeurt maar zelden dat al deze partijen samen aan tafel gaan zitten om strategische beslissingen te maken over welke producten voor welke toepassing worden aangeschaft. Elk van deze personen heeft namelijk een andere reden om bepaalde producten aan te schaffen:

De magazijnier

De magazijnier is prijsbewust en gevoelig voor aanbiedingen. Hierdoor wordt er vaak gewisseld van leverancier. Het gevolg daarvan is dat het hele magazijn volstaat met producten van verschillende leveranciers. De magazijnier zelf heeft veelal geen idee wat de auto detailing producten nu eigenlijk effectief kosten of wat ze in de praktijk waard zijn. Er wordt een voorraad opgebouwd, maar deze voorraad is niet voordelig voor het bedrijf.

De mecanicien

De mecanicien kijkt daarentegen niet naar de prijs. Deze kijkt juist naar de kwaliteit van een product. Het interesseert hem weinig welk prijskaartje daaraan hangt. Ook de mecanicien verandert vaak van leverancier, bijvoorbeeld wanneer hij toch niet tevreden is over een bepaald product. Het gevolg? Meerdere producten van verschillende leveranciers, die eigenlijk hetzelfde doen. Een overschot dus.

De baas

Dacht je dat de magazijnier prijsgericht was? De baas gaat nog een stapje verder. Deze gaat het liefst op zoek naar het allergoedkoopste product, om zo de marges hoog te houden. Het verschil zit hem in het feit dat de baas het liefst alle producten van dezelfde leverancier koopt, zodat hij een goede onderhandelingspositie heeft.


Waar gaat het fout?

Dit is nu precies het probleem. Zowel de magazijnier als de baas houden enkel rekening met de prijs, de mecanicien enkel met de kwaliteit. Maar waar geen enkele persoon rekening mee houdt, is de effectieve samenstelling van een product. Dat doet enkel de veiligheidsleverancier of preventieadviseur. Maar zo’n veiligheidsleverancier is pas verplicht vanaf 50 werknemers. Dit betekent dat slechts een minderheid van de garages een preventieadviseur in dienst heeft.

Vaak wordt veiligheid en gezondheid bij het gebruiken van auto detailing producten dus aan de kant geschoven. En dit terwijl alle spuitbussen die gebruikt worden in vaak afgesloten ruimtes wel degelijk schadelijk kunnen zijn voor een mecanicien. Op middellange termijn kunnen er allergieën worden ontwikkeld; op lange termijn worden de longen, hersenen en het zenuwstelsel aangetast door de oplosmiddelen en drijfgassen in de sprays.

pictos

Maar hoe moet het dan wel?

De beslissing over welke (auto detailing) producten aangekocht worden, moet breder worden getrokken. Er moet minder gekeken worden naar de prijs van een product en méér naar de effectieve samenstelling om zo de veiligheid en gezondheid van de mecanicien op de eerste plaats te zetten. Hiervoor is een gerichte auto detailing guide - zoals een handige gids over onderhoudsmiddelen - nodig. 

health-safety-icons-vector-63767_cut

kleine opgave, grote waarde:

Loop vandaag eens door jouw bedrijf en kijk goed naar alle spuitbussen die daar staan. Tel dan alle veiligheidspictogrammen bij elkaar op. Je zult er versteld van staan hoeveel dat er zijn. Elk van deze pictogrammen is een potentieel risico. Zet hier geen oogkleppen voor op. Of juist wel, als ze aangeven dat stoffen schadelijk zijn voor de ogen. 

Zelfs wanneer je auto detailing producten gebruikt die weinig tot geen schadelijke stoffen bevatten, is het zaak om goed op te letten. Biedt daarom altijd de juiste bescherming aan - een geschikt mondkapje bijvoorbeeld - en zorg ervoor dat de ruimte waarin gewerkt wordt goed geventileerd is. 

 

Hoe maak je jouw garage veiliger en gezonder?

Wil je meer weten over veiligheid in de garage en hoe je deze kunt waarborgen door te kiezen voor veilige onderhoudsmiddelen? Download dan onze gratis gids, waarin een handige checklist overzicht biedt in de stoffen die jouw medewerkers gebruiken.

Met deze concrete tips en handvatten waarmee je écht vooruit komt, is een belangrijke stap naar gezondheid en veiligheid gezet. Download de gids hier:

DOWNLOAD DE GRATIS GIDS