3 min lezen

Wat doen ze bij een grote beurt van mijn auto?

Het zit er weer aan te komen: de onderhoudsbeurt van je auto. De auto een (halve) dag kwijt, en bij terugkomst vaak een verrassend grote rekening waar je niet wijs uit komt. Wat doen ze nou eigenlijk bij een grote beurt?

Het grootste gedeelte van autobezitters heeft geen idee van wat de verschillende onderdelen op zo’n factuur inhouden. In dit artikel gaan we terug naar de basis. We leggen je haarfijn uit wat ze doen bij een grote beurt van je auto en delen wat handige informatie met je. Ready? Set. Go!

pexels-photo-1409999

Om de 30.000 kilometer een grote beurt

De periode tussen onderhoudsbeurten is in de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd. Waar we eerst om de 10.000 kilometer met onze wagen naar de garage mochten, is dit nu al bijna 30.000 kilometer.

De reden? Zo goed als alles in de auto heeft een upgrade gekregen om langer en beter mee te gaan met de tijd. Wat echter geen upgrade heeft gekregen, zijn de verschillende onderhoudsproducten die in veel garages worden gebruikt.

foto rem

Al 15 jaar dezelfde samenstelling

Vaak worden er producten gebruikt die in hun formulering of samenstelling al 15 jaar onveranderd zijn. Dit terwijl de auto zelf in die tijdspanne een gigantische verandering heeft doorgemaakt. Hierdoor kunnen deze - vaak gedateerde - producten de periode tussen onderhoudsbeurten niet optimaal meer overbruggen. Een voorbeeldje: Smeervet dat na 10.000 kilometer eigenlijk al verdwenen is, omdat je vroeger elke dito afstand op onderhoud moest. Hierdoor heeft vandaag de dag corrosie dus maar liefst 20.000 kilometer lang vrij baan. Dit heeft een negatief effect op de factuur bij jouw eerstvolgende grote beurt.

Wees kritisch op wat ze doen bij een grote beurt van je auto

Dat is precies de reden waarom jij, als consument, ook kritisch mag kijken naar de onderhoudsproducten die gebruikt worden door de garage. Vraag naar producten die de periode tussen onderhoudsbeurten kunnen overbruggen. Je mist wellicht de technische kennis om hier alert op te zijn, maar een keertje de vraag stellen aan de baliemedewerker of de mecanicien kan geen kwaad.

Wanneer moet mijn auto naar de garage? 

Vaak geven voertuigen uit 2015 en later zelf aan wanneer onderhoud wenselijk is. Toch zijn er nog veel mensen die dit sein negeren. Wanneer het systeem aangeeft dat de olie moet worden ververst, wordt dit vaak uitgesteld tot de eerstvolgende onderhoudsbeurt. Dit is niet aan te raden en kan gevolgen hebben voor de uiteindelijke kosten van zo’n beurt!

Ga daarom altijd even langs de garage als je auto het aangeeft. Bijkomend voordeel: het laten verversen van de olie kost tegenwoordig bijna niks meer. Kleine moeite dus om erger te voorkomen. Twijfel je? Laat het dan van de constructeur afhangen. Die weet precies wanneer onderhoud nodig is. Aan de hand van het onderhoudsboekje kan hij of zij jou vertellen wat er wanneer gedaan moet worden. Met deze informatie stap je dan naar de dealer om het uit te laten voeren.

man-in-blue-dress-shirt-holding-red-and-black-power-tool-4489749

Onderhoudsbeurt auto: Wat wordt er gedaan?

Wat ze doen bij de onderhoudsbeurt van een auto is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en status van jouw auto. Dat olies en filters vervangen worden, is logisch. Hier zien veel mensen het nut ook nog wel van in. Maar het nut van andere vermelde werkzaamheden is vaak minder duidelijk. Toch zijn deze werkzaamheden ontzettend belangrijk wanneer je je auto in goede - en vooral veilige - conditie wil houden.

Daarom worden ook alle vloeistoffen bijgevuld, worden alle vitale functies getest, waaronder de remmen, alle scharnieren en sloten worden gesmeerd, de wielen en banden worden gecontroleerd en ook de bandenspanning wordt gecheckt. Als laatste wordt ook de motorafstelling gecheckt en waar nodig opnieuw afgesteld.

Gratis gids over onderhoudsproducten

Heb je graag meer grip op het hele proces van een onderhoudsbeurt, zodat je precies weet wat ze doen bij een grote beurt van de auto?

Vraag dan hier onze gratis gids aan, waarin we je tips en tricks geven over veilige en gezonde onderhoudsproducten. Deel dit vooral met je vaste garage, want ook voor monteurs is een gezonde werkomgeving van levensbelang! Voor meer informatie kun je uiteraard ook contact opnemen met de TUNAP specialisten. Zij helpen je graag! 

DOWNLOAD DE GRATIS GIDS