2 min lezen

Zo (on)gezond is een airco in de auto

Tegenwoordig is de airco niet meer weg te denken uit de auto. Sterker nog, de airco wordt steeds dieper geïmpliceerd in het hele luchtcirculatiesysteem van je wagen. Waar vroeger een airco gescheiden was van de verwarming en enkel gebruikt werd voor wat verkoeling tijdens de heetste zomerdagen, hebben de nieuwste wagens een compleet acclimatisatie-systeem dat zowel voor verkoeling, verwarming als ontwaseming zorgt. Maar is zo een all-inclusive aircosysteem nu wel gezond?

Even opfrissen: zo werkt een airco in de auto

 

Nu de ganse wereld in de greep is van een gevaarlijk beestje dat vooral de longen teistert, is het een goede reflex om wat meer stil te staan bij onze gezondheid en de conditie van ons ademhalingsstelsel. Dan kom je, zonder veel omwegen, vanzelf uit bij de vraag uit of een airco wel gezond is. Want per tien minuten in de auto ademen we al meer dan 70 liter lucht in. Het lijdt dus geen twijfel dat het van het grootste belang is dat die lucht dan ook gezond is. Er is in het verleden al heel wat te doen geweest om de gezondheid van aircosystemen en nu de module steeds prominenter aanwezig is in nagenoeg alle auto’s, is het nuttig om hier voor eens en altijd duidelijkheid in te brengen.

Neen. Een aircosysteem is niet schadelijk. In tegendeel zelfs. Bij correct gebruik filtert een aircosysteem de schadelijke pollen, roet, stof en andere luchtverontreiniging uit de buitenlucht voor het de zuivere lucht door de ventilatoren naar binnen blaast. Studies wijzen zelfs uit dat tijdens de spits in een zwaar verstedelijkte omgeving de luchtwaarden beter zijn in de wagen dan in de 'frisse' buitenlucht. Toch brengt een airco ook gevaren met zich mee.

Hou de airco schoon!

Nu het hele ventilatiesysteem van de auto zo verweven is geworden, is het des te belangrijker de airo goed te onderhouden. Warme lucht afkoelen gaat steeds gepaard met condensvorming in het aircosysteem. Dit stilstaand water, in combinatie met het vuil dat in de filter blijft zitten en de warmte van de motor, vormt een enorm aantrekkelijke voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Geen of slecht onderhoud kan het hele systeem na verloop van tijd transformeren van een gezonde helper in een veiligheidsrisico. Vraag daarom steeds bij je jaarlijks onderhoud ook om even de airco na te kijken en te reinigen. Een meting duurt slechts enkele minuten en een reiniging amper een halfuur. Zo ben je tenminste zeker dat je zorgeloos de baan op kan.

Dasboard_aircosysteem_uitleg

Wat met COVID-19?

Een slecht onderhouden aircosysteem mag dan wel een potentiële broeihaard zijn voor schimmels en bacteriën, virussen kunnen er vooralsnog niet in overleven. Schimmels en bacteriën zijn levende organismen die kunnen getransporteerd worden door het stof, vuil en de pollen die in de lucht zitten en in de pollenfilter van het aircosysteem blijven hangen. De warmte van de motor en het stilstaande water in de verdamper zijn optimale omstandigheden voor deze micro-organismen om zichzelf te vermenigvuldigen. Hoe groter de concentratie beestjes in de airco, hoe meer er uiteraard ook door de ventilatoren naar binnen geblazen worden en hoe groter de kans op besmetting. Ook een virus werkt op deze manier. Toch is er één groot verschil: een virus is geen op zichzelf levend wezen. Terwijl schimmels en bacteriën perfecte micro-organismen zijn die zelfstandig kunnen overleven, is een virus een parasiet die steeds een ‘gastheer’ nodig heeft om te overleven. Het kan dus niet dat er een viruskweek ontstaat in het aircosysteem van de auto. Dat is al een hele opluchting.

Wil je te weten komen welke schimmels en bacteriën zich dan wel graag nestelen in een aircosysteem en wat ze in jouw lichaam kunnen teweegbrengen? Download dan zeker onderstaand overzicht.

Download ons bacteriënsheet

 

CTA_Banner_airco_664x832

START MORGEN AL MET HET VERKOPEN VAN AIRCOREINIGINGEN DANKZIJ HET GEBRUIK VAN DE AIRCO WELL® SENSOR!

Geef ons een seintje en we sturen een professional bij je langs.