2 min lezen

De voordelen van granulaat reiniging voor vervuilde inlaatkleppen

Steeds vaker belanden auto’s in werkplaatsen met klachten die te maken hebben met motorvervuiling. Dat komt door de toename van het aantal direct ingespoten benzinemotoren en het Nieuwe Rijden, een trend die algemeen in de markt zichtbaar is.

Uiteraard wilt u zo snel mogelijk een oplossing hebben die bij voorkeur een first time fix garandeert en binnen de gestelde tijd en het budget van de klant past. Reiniging met granulaat is de ideale oplossing voor vervuilde in- en uitlaatkleppen. Maar waarom is dat zo?

Wat is granulaat reiniging?

In het kort is granulaat reiniging een methode waarbij met een speciaal granulaat de vervuilde in- en uitlaatkleppen worden schoon gestraald, zonder beschadigingen. Mijn collega René van der List heeft deze methode in een eerder blog al eens uitgebreider beschreven, dit kun je hier teruglezen.

In dit blog beperk ik me tot de voordelen van granulaat reiniging. Waarom is het ten opzichte van andere reinigingsmethoden, zoals handmatig reinigen en chemisch reinigen, de beste oplossing?

Granulaat_klep_reiniging.jpg


1. Granulaat reiniging neemt minder tijd in beslag

In vergelijking met handmatig en chemisch reinigen neemt granulaat reiniging een stuk minder tijd in beslag. Dit heeft vooral te maken met het feit dat slechts beperkte demontage (van het inlaatspruitstuk) noodzakelijk is. Bij handmatig reinigen moet u de cilinderkop demonteren en bij chemisch reinigen is het noodzakelijk om het inlaattraject te verwijderen. Voor reiniging met granulaat is dit geen van beiden nodig.

2. De kosten liggen lager

Die tijd vertaalt zich ook in de kosten. Minder arbeidsuren brengen immers ook een lagere prijs met zich mee. Hieronder vindt u een prijsindicatie per reinigingsmethode.

  • Granulaat reiniging: €800,-
  • Chemisch reinigen: €1.100,-
  • Handmatig reinigen: €1.500,-

3. Granulaat reiniging kent geen gezondheidsrisico’s

Het derde voordeel van granulaat reiniging ten opzichte van de andere twee reinigingsmethoden, is dat het geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het granulaat bestaat uit componenten die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van uw medewerkers. Zo is dit voor zowel de monteur als voor de klant de veiligste oplossing.

Daarnaast is handmatig reinigen een zeer arbeidsintensief en zwaar proces waardoor er extra gezondheidsrisico’s aan vastzitten. Denk hierbij aan lichamelijke klachten die kunnen optreden. Die risico's gelden al helemaal voor chemisch reinigen. Omdat u bijtende oplosmiddelen gebruikt heeft dit mogelijk huidirritaties, allergische reacties, duizeligheid en/of slapeloosheid tot gevolg.

4. Het wordt aanbevolen vanuit de markt

Ten slotte wordt granulaat reiniging door verschillende constructeurs en importeurs aanbevolen in de garantieperiode. Dit is niet het geval voor de andere reinigingsmethoden. Dit wijst erop dat granulaat reiniging als beste oplossing voor vervuilde in- en uitlaatkleppen wordt gezien.

Wilt u na het lezen van dit blog graag met eigen ogen zien hoe granulaat reiniging in de praktijk werkt — en in één klap leren hoe u het toepast? Vraag dan vrijblijvend een demo op locatie aan. Dan doorloopt u samen met een TUNAP specialist het hele proces, zodat u kunt zien hoe u vervuilde inlaatkleppen snel en grondig reinigt met granulaat.

New Call-to-action